'Almanya'

Almanya’da Yeni Tartışma: “İçişleri Bakanı Basın Özgürlüğünü Kısıtlıyor”

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in Tageszeitung (Taz) gazetesinde polisleri eleştiren bir köşe yazısı kaleme alan Hengameh Yaghoobifarah hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.



Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer | Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Taz gazetesinde geçen hafta yayımlanan “Polis teşkilatının kaldırılması- Tüm polisler iş engellisidir”  (Alm. Abschaffung der Polizei – All cops are berufsunfähig”) başlıklı köşe yazısı eleştiri topluyor. Gazeteci Hengameh Yaghoobifarah tarafından kaleme alınan yazıda Almanya’da polis teşkilatının kaldırılması durumunda polislerin kapitalist sistem içerisinde nerede çalışabilecekleri sorusu ele alındı. Yazar ihtimallerden biri olarak, polislerin çöp depolarında çalışabileceklerini yazdı. Bunun üzerine yazıya polislerden ve siyasilerden eleştiriler geldi. Polis birlikleri gazeteciye karşı suç duyurusunda bulunacaklarını açıklarken, yazıyla alakalı Alman Basın Konseyine 50’ye yakın şikayet geldi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, köşe yazısını kaleme alan gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunacağını kaydetti. Seehofer, emniyet güçlerinin hukuk devletinin korunması için önemli olduğunu belirterek, “Bizi koruyanları korumamız lazım.” dedi. Seehofer ayrıca sözlerin kontrol edilememesinin Stuttgart kentinde görüldüğü gibi eylemlerin de kontrol edilemeyeceğine ve şiddete yol açabileceğini söyledi.

“Basın Özgürlüğüne Utanç Verici Bir Saldırı”

Taz gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Barbara Junge, köşe yazısıyla alakalı endişelerini dile getirirken; satirik olarak yazılan yazının, polislerin bir atık yada çöp olarak tanımlanması şeklinde algılanabileceği ihtimaline işaret etti. Gazete bu bağlamda okurlarından özür dilerken, gazetenin farklı perspektiflere yer vererek çeşitliliği sağlamaya ve korumaya çalıştığının altını çizildi. Junge ayrıca Seehofer’in Anayasa’nın korunması ve dolayısıyla basın özgürlüğünden sorumlu olduğunu belirterek, “Yazarımıza yönelik suç duyurusunda bulunması basın özgürlüğüne utanç verici bir saldırıdır.” ifadesini kullandı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Angela Merkel’in konuyu Seehofer ile konuştuğunu ancak içeriği konusunda bilgi veremeyeceğini söyledi.

Yazıya Eleştiriler Artıyor

Horst Seehofer’in Hengameh Yaghoobifarah hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklaması eleştirileri de beraberinde getirdi. Sosyal medyada çokça tartışma konusu olan olay basın özgürlüğüne saldırı olarak nitelendirildi.

Eski CDU Genel Sekreteri Ruprecht Polenz, Twitter’de yaptığı açıklamada Seehofer’in bir gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunmasını yanlış bir girişim olarak değerlendirdi. Federal Meclis Üyesi Michael Kellner ise (Yeşiller) konuya ilişkin, Yazının içeriğini iyi ya da kötü bulmanızdan bağımsız bir şekilde, bu basın özgürlüğüne bir saldırıdır değerlendirmesinde bulundu. Hicivleriyle bilinen Alman komedyen Jan Böhmermann ise Biz burada Türkiye’de, Rusya’da ya da 1962 yılında değiliz! diyerek Seehofer’i açıklaması için eleştirdi. Devamında ise bu şekilde devlete olan güvenin zedenlendiğini” söyledi. (hç)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler