'Almanya'

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’dan Geri Adım

Polisleri eleştiren köşe yazısı nedeniyle Hengameh Yaghoobifarah hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten Almanya İç İşleri Bakanı Horst Seehofer, basın özgürlüğüyle ilgili çokça eleştirilmesinin ardından geri adım attı.

Almanya İç İşleri Bakanı Horst Seehofer / Fotoğraf: Shutterstock

Geçtiğimiz günlerde Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Llmanbildirmişti. Gazeteci Hengameh Yaghoobifarah’ın, “Polis teşkilatının kaldırılması- Tüm polisler iş engellisidir” (Alm. “Abschaffung der Polizei – All cops are berufsunfähig”) başlığı altında yazdığı ve polislerin çöp depolarında çalışabileceklerini ileri süren köşe yazısı, kamuoyunda çok eleştiri almıştı.

Seehofer, konuyla ilgili Alman Basın Konseyi’ne başvurmuştu. Alman Basın Konseyi, şimdiye kadar yazıyla ilgili 340 şikayet aldığını belirterek yazının etik boyutunu 8 Eylül’de değerlendireceğini açıkladı. Daha önce Taz başredaktörü Barbara Junge, Seehofer’in, polisi anayasanın unsurlarından biri olan basın özgürlüğüne tercih ettiğini; halbuki iç işleri bakanının her ikisini de korumakla mükellef olduğunu belirtmişti. Bunun yanı sıra, eleştirel olması hedeflenen köşe yazısının yanlış bir yöne gitmiş olmasından üzüntü duyduğunu ve bunun Taz içinde de fikir ayrılıklarına sebep olduğunu belirtmişti.

Basın Özgürlüğü Masaya Yatırılacak

Seehofer, yazıda sergilenen tutumun hoşgörüyle karşılanmasının doğru olmayacağını savunup söz konusu gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurmuştu. Ardından bu meseleyi bakanlıkta istişare etmek istediğini belirten Seehofer, konuyla ilgili basın açıklamasında bulunarak suç duyurusu beyan etmek yerine, Taz başredaksiyon ekibini yazının etkisini konuşmak üzere bakanlığına davet edeceğini belirtti.

Seehofer’in suç duyurusunda bulunma isteğini eleştiren ve bu yaklaşımı basın özgürlüğü kısıtlaması olarak gören gazete, haberi memnuniyetle karşıladı. Taz başredaktör yardımcısı Katrin Gottschalk, Twitter üzerinden bu gelişmeden duyduğu memnuniyeti paylaştı. Barbara Junge görüşmenin bakanlıkta yapılmasındansa kendi içinde ırkçılıkla mücadele eden Eutin Polis Okulu’nda yapılmasının daha iyi olacağı kanaatinde. Görüşmenin nerede olacağı ve hangi neticeler getireceği ise şu an için merak konusu. (eby)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler