'Almanya'

Almanya’da İslam Düşmanlığı Uzmanlar Komisyonu

Almanya’da Müslümanlara karşı nefret ve İslam düşmanlığına karşı bir uzmanlar komisyonunun oluşturulması düşünülüyor. Alman Federal Meclisi, Sol Parti’nin ve  milletvekillerin soru önergesini cevapladı.

Fotoğraf:Shutterstock

Hanau şehrindeki ırkçı saldırı sonrasında Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, İslam düşmanlığına karşı bağımsız bir uzmanlar komisyonu oluşturmak istediğini ifade etmişti. Federal İçişleri Bakanlığı, Antisemitizm ve Roman karşıtlığı komisyonlarının, İslam Düşmanlığıyla Mücadelede Uzmanlar Komisyonu için bir örnek oluşturduklarını açıklamıştı. Bu komisyonun Müslüman ve İslam karşıtlığının yansıma ve oluşma alanlarını tespit ve araştırmakla sorumlu olacağı ifade edilmişti. Araştırmalar neticesinde Müslümanlara karşı nefret ve İslam düşmanlığının her alanda analiz edilerek ayrımcılıkla mücadele için önerilerde bulunan bir rapor oluşturulması planlanıyor. Birkaç yıl sürmek üzere tasarlanan Uzmanlar Komisyonu hakkında şimdiye kadar çelişkili ve yetersiz bilgilerin açıklandığını savunan Sol Partili milletvekilleri, Alman Federal Meclisine bir soru önergesi sundular.

Müslüman Düşmanlığı Konusunda Bağımsız Uzmanlar Komisyonu

Soru önergesinin başında, komisyonunun İçişleri Bakanlığından veya Federal Meclis tarafından mı denetleneceği, ne zaman oluşturulacağı, kimler ve kaç kişi tarafından yönetileceği gibi sorular yer alıyor. Federal Meclis, oluşturulacak olan komisyonun İçişleri Bakanlığının Antisemitizm ve Roman Karşıtlığı Komisyonlarının yanında yer alacağını ve bağımsız çalışacağının altını çiziyor. Bunun için gereken faaliyetlerin Federal Hükümetin inisiyatif alanını kapsadığı ve komisyonun hükümet tarafından tesis edileceği belirtiliyor. Ayrıca üyelerin uzmanlar, bilim insanları ve sahadan kişiler tarafından oluşturulacağı bilgisi de veriliyor. Komisyonun ne zaman oluşturulacağı cevabı ise henüz belirsiz. 

Önergeye cevapta, 2019 senesinde İçişleri Bakanlığı ve Federal Aile İşleri Bakanlığının İslam düşmanlığı ile ilgili uzmanlar ve Müslüman derneklerle birlikte bir çalışma düzenlediği ifade ediliyor. Bu farklı alan ve formatlarda oluşturulan çalışmaların UEM Komisyonunun oluşturulmasında da sürdürüleceği belirtiliyor.

Çalışmaların 2017 Senesine Dayandığı Açıklaması

Federal Hükümet, Müslüman ve İslam karşıtlığının Almanya’da toplumun tümü tarafından üstlenilmesi gereken zorlu bir süreç olduğu kanaatinde. Alman İslam Konferansı’nın Müslüman çatı kuruluşlarıyla birlikte bu sorunlara yönelik çalışmalar sürdürdüğü de vurgulanıyor. 2017 senesinden itibaren İslamofobik suçların “siyasi suçlar” (Alm. “Politisch Motivierte Kriminalität“) istatistiklerinde ayrı bir kategoride tespit edildiği örneği veriliyor. Son olarak Müslüman ve İslam karşıtlığını önlemek adına yapılan farklı projeler zikredilerek Uzmanlar Komisyonu’nun, İslamofobiyi önleme ve mücadele çabalarına ek katkı oluşturacağı vurgulanıyor.

Komisyonun ne zaman kurulacağı, kimlerden oluşacağı ve çalışmanın süresi henüz merak konusu. 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler