'2020 İzin'

Türkiye’den Karayoluyla İzin Dönüşü Avusturya’da Karantina İhtimali

Türkiye’ye karayoluyla izine gidenleri, dönüş yolunda Avusturya’da karantina uygulaması karşılayabilir. Avusturya’nın Bulgaristan’dan gelenlere karantina uygulamasına dayanan bu durum, izin dönüşü için sıkıntı doğurabilir. Bulgaristan’dan geçip Avusturya’ya gidenlerin, karantinaya girmemek için son 48 saat içerisinde enfekte olunmadığını gösteren bir test ibraz etmeleri gerekiyor. 

9 Temmuz 2020 admin
2020 yılında Türkiye'ye karayoluyla gidecekler için transit geçiş yapılacak ülkelerin düzenlemeleri farklı. Fotoğraf: Anadolu Images, Değişiklikler: Perspektif

Avrupa’dan Türkiye’ye karayoluyla izin, koronavirüs tedbirleri gölgesinde başladı. Birçok kişi, dönüş yolunda hangi ülkede hangi tedbirlerin alınacağı ile ilgili şimdiden kara kara düşünürken, yeni bir düzenleme Avusturya’dan geldi. Deutsche Welle’den Tuncay Yıldırım’ın haberine göre Türkiye’ye karayoluyla izine gidenler ve dönüş yolunda Bulgaristan rotasını kullananlar için Avusturya’da karantinaya girme ihtimali söz konusu.

Avusturya’ya Hangi Ülkelerden Girenlere Karantina Uygulaması Var?

Avusturya, Balkanlarda koronavirüs vakalarının artması nedeniyle Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan ve Romanya’nın yanı sıra Moldova’ya yeniden seyahat uyarısında bulundu. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Balkan ülkelerinde salgına ilişkin son durumun kötüye gittiğini belirterek, geçen hafta Batı Balkan ülkelerine seyahat uyarısının en yüksek seviyeye çıkartıldığını hatırlattı. Kurz, söz konusu üç ülkeye gidilmemesi yönünde uyarıda bulunarak, “Son dönemde virüsün yurt dışından taşındığını gözlemliyoruz. Bu ülkelere seyahatte bulunmayın.” dedi.

Romanya, Bulgaristan ve Moldova’dan ülkeye giren kişilerin 14 gün karantinada kalacağını bildiren Kurz, doğu sınırlarında kontrollerin artırılacağını ifade etti. Ayrıca Balkanlardan Avusturya’ya gelen ve karantina koşullarına uymayanlara yönelik 1.450 avro para cezası uygulanacağı belirtildi. Balkan ülkelerinden gelenlerin kontrol edilmesi için Avusturya sınırlarında 1.800 polis görevlendirilecek.

İzin Dönüşünde Bulgaristan’dan Geçenler Uygulama Kapsamında

Avusturya’daki bu tedbirler, karayoluyla izinden Avrupa’ya dönenleri de etkileyebilir. Bu kapsamda Bulgaristan’dan geçip Avusturya’ya giriş yapanların, transit de olsa ya karantinaya girmeleri ya da 48 saat öncesinden koronavirüs negatif olduklarını gösteren testleri sınır kapılarında ibraz etmeleri gerekecek. Aksi hâlde para cezası ödenecek.

Türkiye’de yapılan koronavirüs testinin ardından, Avusturya sınırına gelene kadar asgari geçerlilik süresi olan 48 saatin sağlanması ise hayli zor. Yol ve gümrük yoğunluğu göz önüne alındığında karayoluyla dönüş yapanlar için bu sürenin hesap edilmesi gerekiyor.

Avusturya’da söz konusu karantina uygulaması, Bulgaristan, Romanya ve Moldova ülkelerinden gelenler için geçerli. Bu durumda karayoluyla izinden dönenlerin Bulgaristan güzargahı yerine Yunanistan güzergahını tercih etmeleri de mümkün. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler