'Stuttgart Olayları'

Skandal Soyağacı Araştırmasına Açıklama: “Göç Kökenini Bilmek Önemli”

Almanya’nın Stuttgart şehrinde 21 Haziran'da kitlesel kargaşa ve yağmalama yaşanmıştı. Bunun üzerine Stuttgart polisi, zanlıların soylarının araştırılacağını duyurmuş ve tepki toplamıştı. Stuttgart polisinden yapılan ikinci açıklamaya göre "zanlıların göç kökenini araştırmak önem arz ediyor."

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Stuttgart şehrinde 21 Haziran’da meydana gelen kitlesel vandalizm olayları sonrası polisin araştırma yöntemi yine gündemde. Stuttgart Emniyet Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde tartışmalı bir araştırma yöntemi ile gündeme gelmişti. Emniyet Müdürü Frank Lütz, şehirdeki şiddet olaylarına karışan sanıkların soylarının incelemeye tâbi tutulacağını belirtmişti. Lütz, bu durumun kamu yararına olduğunu iddia ederken konuyla ilgili gerekmesi durumunda kaymakamlıklarla da iletişime geçileceğini açıklamıştı. Bunun üzerine tepkilere yol açan karara yönelik Stuttgart polisi ikinci açıklamayı yaptı.

Stuttgart Polisi: “Zanlıların Ebeveynlerinin Uyruğu Araştırılacak”

Stuttgart Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında, soyağacı araştırmasıyla haberlerde yer alan araştırma yönteminin yanlış isimlendirildiğini öne sürüldü. Açıklamada, “Bazı olaylarda sadece zanlıların ebeveynlerinin uyruğu, bu ebeveynlerin göçmen geçmişi olup olmadığını açığa kavuşturmak için nüfus idarelerinden soruşturulur. Federal İstatistik Dairesine göre bu araştırma, ebeveynlerinden birinin Alman olmaması veya şüpheli şahsın Alman olmayan bir vatandaşlıkla doğmuş olması durumunda yapılır.” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada Emniyet Müdürü Frank Lutz’un söylediklerine işaret ederek adli ve hukuki işlemler için zanlıların kişisel hayat koşullarının araştırmalar için önem arz ettiği iddia edildi. Stuttgart’taki saldırılarda zanlıların çoğunun genç ve yetişkinlerden oluştuğu da açıklamada yer aldı. Polise göre “başarılı bir önleyici tedbir çalışmasının yapılması için, kişisel yaşam koşullarının ve aynı şekilde potansiyel göç kökeninin de araştırmalara dahil edilmesi gerek.”

Siyasilerden Soyağacı Araştırmasına Tepkiler

İç Güvenlik Uzmanı Federal Milletvekili Armin Schuster (CDU) böyle bir araştırmanın sosyolojik bir tahlil olduğunu savunarak polise destek verdi. Öte ayndan eleştirenleri ise “hobi güvenlik uzmanı” olarak adlandırdı. Schuster, “Bu hobi güvenlik uzmanları artık olaydan uzak dursun” diyerek tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi mensubu ve Belediye Meclis üyesi olan Marcel Roth, konuyla ilgili eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi: “Bu şehrin vatandaşı olarak tanınmak için kaç kuşak Stuttgart’ta yaşamanız gerekiyor?”  Roth, kanun nezdinde eşitliğe işaret ederek, soyağacı araştırmasını göçmen kökenlilere yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.

Olaylara Karışan 39 Şüpheli

21 Haziran’da Stuttgart kent merkezinde polisin uyuşturucu kontrolü yapmasının ardından çok sayıda kişi geç saatlerde toplanarak Schloss Meydanı’na yürümüştü. Gruplar, polis memurlarına ve polis araçlarına taş ve sopalarla saldırırken olaylar sırasında kaldırım taşlarını sökerek polislere atmışlardı. Şehirdeki çok sayıda mağazanın camları kırılmış, olaylarda en az 19 polis yaralanırken, 24 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşılmıştı. Stuttgart Emniyet Müdürlüğü 39 şüphelinin tespit edildiğini açıkladı. Bunlardan 20 kişiye karşı tutuklama emrinin olduğunu ve bunlardan 14 kişinin de hapis cezası ile sonuçlandığını bildirdi. (hç)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler