"Çifte vatandaş"

Hollanda Vergi Dairesi Göçmenlere Ayrımcılık Yapıyor

Hollanda Vergi Dairesinin çocuk bakımı ödeneği başvurusu ve dolandırıcılık tespiti uygulamasında göçmenlere ayrımcılık yaptığı tespit edildi.

Fotoğraf: Shutterstock / JPstock

Hollanda’da Kişisel Verileri Koruma Kurumu (AP), Vergi Dairesinin çocuk bakımı ödeneği başvurusu ve dolandırıcılık tespiti uygulamasında göçmenlere ayrımcılık yaptığını ve kanuna aykırı davrandığını bildirdi. AP, vergi dairesinde uyruk gibi özel kişisel verilerin kullanılmasıyla ilgili yapılan araştırmanın ilk aşamasının sonucunu açıkladı.

Açıklamada, Vergi Dairesinin çocuk bakımı ödeneği başvurularının değerlendirmesinin ve dolandırıcılık tespiti uygulamasının, haksız, ayrımcı ve aynı zamanda Gizlilik Yasasının ciddi ağır ihlali olduğu ifade edildi. Çifte uyruğun, çocuk bakımı ödeneği başvurusu değerlendirmesinde bir kriter olmamasına rağmen Vergi Dairesinin 2014’ten beri sistemde bulunmaması gereken çifte uyrukla ilgili verileri sakladığı ve kullandığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Vergi Dairesinin kullandığı sistemin ayrımcı bir şekilde tasarlandığı ve bu şekilde kullanıldığı aktarıldı. Bir sonraki adımda Vergi Dairesine ceza gibi yaptırım uygulanıp uygulanmayacağının değerlendirileceği belirtildi. AP geçen sene mayıs ayında, Hollanda Vergi Dairesinin dolandırıcılık tespiti uygulamasında göçmenlere ayrımcılık yaptığı iddiasını araştıracağını açıklamıştı.

5 Kriterden Biri Çifte Vatandaşlık

Mayıs 2019 tarihinde Trouw gazetesi ve RTL haber sitesindeki haberlerde, Hollanda Vergi Dairesi, Hollanda’da Kişisel Verileri Koruma Kurumunca (AP) başlatılan incelemeyle ilgili çifte vatandaşlık taşıyanların daha sıkı vergi incelemelerine tabi tutulduğunu kabul ettiği belirtilmişti. Vergi Dairesinin dolandırıcılık tespiti uygulamasında kullandığı 5 kriterden birinin çifte vatandaşlık olduğu ifade edilmişti. Haberde 11 bin yabancı kökenlinin Vergi Dairesinin ek ödenek departmanınca ayrımcılığa maruz kaldığı ve daha sıkı vergi incelemesine tabi tutulduğu ortaya çıkmıştı.

“Bu İddialar Çok Ciddi”

Hollanda‘da Hristiyan Demokrat Partisi (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt, uygulamanın ne zamandan beri bu şekilde çalıştığını öğrenmek istediklerini belirtmişti. Sosyalist Parti Milletvekili (SP) Renske Leijten, “Bu iddialar çok ciddi ve bunların şimdi duyuluyor olması bu geminin temiz bir gemi olmadığını gösteriyor.” ifadesini kullanmıştı.

Vergi Dairesinin, Trouw gazetesi ve RTL haber sitesinin soruları üzerine, yapılan kontrollerde göçmen kökenlilerin bilgilerinin kullanıldığını kabul ettiği, fakat incelemelerin nasıl yapıldığına ilişkin ayrıntıları vermekten kaçındığı aktarılmıştı. Kişisel Verileri Koruma Kurumu 2019’da “Hollanda Vergi Dairesinin, dolandırıcılık tespiti uygulamasında göçmenlere ayrımcılık yaptığı” iddialarını araştırmaya başlamıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler