'Avusturya: Dokümantasyon Merkezi'

IGGÖ: “Bu Koşullar Altında İşbirliği Mantıksız”

Avusturya'da "Siyasal İslam'la" mücadele adına hayata geçirilecek olan dokümantasyon merkezi Müslüman toplumunu endişelendiriyor. IGGÖ, mevcut koşullar altında işbirliğinin mümkün olmadığını açıkladı.

Fotoğraf: ©Flickr.com/Ümit Vural

Avusturya merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller hükûmetinin hayata geçirmeyi planladığı “antisemitizm, ırkçılık ve din motivasyonlu aşırıcılıkla mücadele” dokümantasyon merkezinin yalnız “Siyasal İslam” ve Müslümanlara yönelik faaliyet göstereceğinin açıklanması, Müslüman toplumda endişe ile karşılandı. Koalisyon ortağı Yeşiller partisinden bazı milletvekillerinin de tepki gösterdiği açıklama sonrası Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) de bir basın açıklaması ile karara tepki gösterdi.

Yeni hükûmetin kurulmasından bu yana, her türlü aşırılığa karşı mücadelede işbirliği yapma isteğinin kendileri tarafından defalarca tekrarladığı halde, bu teklifin siyasi karar alıcılar tarafından sürekli göz ardı edildiğinin vurgulandığı basın açıklamasında, İçişleri Bakanlığının IGGÖ ile dokümantasyon merkezin kurulması kapsamında önceden görüştüğü iddiasının ise gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bu koşullar altında hükûmetle bu konuda bir işbirliğinin mümkün görünmediği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca geçen sene çeşitli disiplinlerden Avusturyalı ve uluslararası John L. Esposito, Susanne Heine, Richard Potz, Oliver Hidalgo, Rüdiger Lohlker ve Sabine Schiffer gibi uzmanların IGGÖ tarafından düzenlenen “Siyasal İslam – Bir Tanım Denemesi” konulu konferansta, bu terim için kabul edilmiş hiçbir bilimsel tanım olmadığı sonucuna vardıkları hatırlatıldı. Açıklamada, uzmanların kullanılmamasını tavsiye ettikleri tartışmalı “Siyasal İslam” kavramının onca eleştiriye rağmen dokümantasyon merkezi için kullanılması tamamen siyasal bir amaç içeriyor.” dendi. Projeye dahil edilen Lorenzo Vidino gibi bazı isimlerin de IGGÖ’ye açıkça düşman olan kişilerden oluşmasının işbirliğini imkânsız hâle getirdiği ifade edildi.

“Merkez, Başka Kurumların Çabalarına Ket Vurmamalı”

Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın dokümantasyon merkezini tanıttığı geçen haftaki toplantıda sarfettiği, merkezin “din özgürlüğü adı altında başarılı bir entegrasyona zarar veren” bağlantılar, ideolojiler ve yabancı etkilerin araştırılması için İslami dernek ve yapıların mercek altına alınacağına dair açıklaması da endişe uyandırıyor. IGGÖ başkanı Ümit Vural, bu açıklama ışığında değerlendirildiğinde dokümantasyon merkezinin Müslüman toplumuna yönelik bir tür gözetleme aracı işlevi göreceği şüphesi uyandırdığını belirterek, “Dokümantasyon merkezi başka kurumların çabalarına ket vurmamalı” dedi. Vural ayrıca, hükûmet programında yer alan ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele konularının gündeme alınmamasının ise barış içinde bir toplumu engellediğini vurguladı.

Müslümanlar Endişeli

Avusturya Entegrasyon Bakanlığı bünyesinde hayata geçirilmek istenen dokümantasyon merkezinin mücadele yürüteceği “siyasal İslam”ın ne olduğuna ilişkin hem Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın hem de beraberindeki uzmanların bir tanım yapmamaları, ülkedeki Müslüman azınlık içinde kaygılara neden oluyor. Söz konusu merkezin hayata geçmesiyle, Müslümanlara ait bütün dernek, cami, kültürel faaliyetler yürütülen kurumları gözlem altına almayı planlayan hükûmet, yapılacak çalışmalar doğrultusunda hangi kurumlarla iş birliği yapılıp yapılmayacağına karar verecek.

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler