'Almanya'

Münih Saldırısının Motivasyonu: “Aşırı Sağcı ve Irkçı Zihniyet”

22 Temmuz 2016 tarihinde David S., Münih kentindeki bir alışveriş merkezinde gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 9 kişiyi öldürdü. Norveç'teki aşırı sağcı terör saldırılarıyla aynı gün meydana gelen saldırının aşırı sağcı motifle işlenmiş olduğu gerçeği yıllar sonra açıklandı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

22 Temmuz 2016 tarihinde Münih’te Olympia adlı bir alışveriş merkezine akşam saatlerinde silahlı bir saldırı düzenlenmiş, 9 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırıda uzun namlulu silah kullanılmıştı. 18 yaşındaki saldırgan David S. saldırıdan bir süre sonra intihar etmişti. 2019 Ekim sonuna kadar yetkililer, saldırıda aşırı sağcı bir motife ihtimal vermemişlerse de, saldırının yeniden değerlendirilmesi sonucu kısa süre önce failin “radikal sağcı ve ırkçı bir zihniyetle” hareket etmiş olduğu açıklandı.

Aşırı Sağcı İpuçlarına Kılıf: “Akıl Hastası Bir İntikamcı”

Bağımsız uzmanlar ve araştırmacılar, olaydan kısa bir süre sonra saldırının ve saldırganın gerekçesine dair farklı sonuçlara ulaşmışlardı. Öldürülenlerin neredeyse hepsinin göçmen kökenli olması, saldırgan suikast girişiminden yaklaşık bir yıl önce, göçmenlere yönelik yazdığı bir yazıda, onları “alt insan” ve “hamamböceği” olarak tanımlaması ve saldırıyı Utoya ve Oslo saldırısıyla aynı günde gerçekleştirmiş olması eylemin aşırı sağcı bir ideolojiyle gerçekleştirilmiş olma ihtimalini güçlendiriyordu. Buna rağmen yetkililer aşırı sağcı motif ihtimalini gözardı ederek, saldırganı “akıl hastası bir intikamcı” olarak tanımlamışlardı. Saldırganın Türkiye kökenli gençlere karşı beslediği intikam duygusuyla hareket ettiği ve saldırının diğer aşırı sağcı saldırılarla aynı güne rastlamasının sadece bir tesadüf olduğu belirtilerek herhangi bir siyasi motif içermediği iddia edilmişti.

Siyasi Motifli Bir Saldırı

Münih Eyaleti Suç Dairesi’nin yaptığı son değerlendirmede ise, saldırı ve saldırgana ilişkin son yıllarda yapılan araştırmalara dayanılarak, “PMK” (Alm.: Politisch Motivierte Kriminalität) tanımlama sistemine göre saldırı için siyasi motifli bir eylemden bahsetmenin mümkün olduğu açıklandı.

Yapılan araştırmalarda David S.’in Amerikalı aşırı sağcı saldırgan William A. (21) ile irtibatta olduğu ortaya çıkmıştı. Aşırı sağcı sosyal ağ çerçevesinde David S.’in de dahil olduğu benzer ideolojideki insanların katıldığı “Mülteci Karşıtı Kulüp” adlı bir forumda aşırı sağcı ve ırkçı içerikler paylaşılıyordu. Ayrıca, silahlı saldırılar da bu platformlarda konuşulan konular arasında yer alıyordu. Münih saldırısından sonra aynı sosyal ağ üzerinden William A., saldırganın “kahramanlığını” kutlamıştı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler