Yabancı Öğrencilerin Kişisel Bilgilerini Paylaşan Öğretmene Soruşturma
Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir ilkokul öğretmeni hakkında, 22 yabancı asıllı öğrencinin kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaşması nedeniyle disiplin soruşturması açıldı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir ilkokul öğretmeni hakkında, gelecek dönem sınıfında yer alacak 22 yabancı asıllı öğrencinin kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaşması nedeniyle disiplin soruşturması açıldı. Başkentin 22’nci bölgesindeki ilkokulda bir öğretmen, 23 kişilik sınıfta yer alan 22 yabancı kökenli öğrencinin, isim, adres ve ailelerinin telefon numaralarının bulunduğu kişisel bilgileri sosyal medya hesabında paylaştı.
Öğretmen, 23 kişilik sınıfta yalnız bir Avusturya asıllı öğrenci olduğunu, bu öğrencinin sınıftaki diğer öğrencilerin kötü muamelesine maruz kalacağını ileri sürdü. Sınıftaki yabancı çoğunluğunu göstermek için bu bilgileri paylaştığını iddia eden öğretmene, Viyana Eğitim Müdürlüğü disiplin soruşturması başlattı.
Disiplin Kurulu Olayı İnceliyor
Viyana Eyaleti Eğitim Müdürlüğü Basın Sözcüsü Matias Meissner, Heute gazetesine yaptığı açıklamada, söz konusu paylaşımın disiplin kurulu tarafından incelendiğini, öğretmenin görüşmeye çağırıldığını söyledi. Meissner, yapılan incelemeler sonucunda öğretmene yönelik disiplin cezasının belirleneceğini dile getirdi.
Öte yandan çok sayıda kişi, öğrencilerin kişisel bilgilerini paylaşan öğretmene tepki gösterdi. Kişisel bilgilerin paylaşılmasının yasalara aykırı olduğuna dikkati çeken sosyal medya kullanıcıları, öğretmeni ön yargılı davranarak, öğrencileri ötekileştirmekle suçladı.
Avusturya Eğitim Kurumlarında 400’ün Üzerinde Ayrımcılık Vakası
Haziran 2020 tarihinde Avusturya’daki eğitim sisteminde din, cinsiyet, kültür, etnik köken ve benzeri nedenlerle ayırımcılığa maruz kalan öğrenci ve eğitmenlere ilişkin 4 yıldır çalışmalar yürüten Eğitimde Ayrımcılık Karşıtı Eşitlik Derneğini (IDB) tarafından düzenlenen basın toplantısında, “2019 Avusturya Eğitim Sisteminde Ayrımcılık Raporu” kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Ayrımcılık nedenleri başta olmak üzere yaşanan olaylara ilişkin örneklerin aktarıldığı raporda, geçen yıl ayrımcılık nedeniyle 403 vakanın kayıt altına alındığına, bu sayının 2018’de 260 olduğuna ve ayrımcılık oranındaki yüzde 36’lık artışa dikkat çekilmişti.
Etnik Köken, Birinci Derecede Ayrımcılık Nedeni
Raporda, Avusturya eğitim kurumlarında yüzde 44’le en çok “etnik köken” nedeniyle bireylerin ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, ikinci sırada yüzde 43’le “din ve dünya görüşü” yer alırken, bunu yüzde 10’la “cinsiyetçilik” takip etmişti. Ülkede din ve ideolojik nedenlerden ötürü ayrımcılık yaşayan bireylerin yüzde 73’ünün İslam düşmanlığı nedeniyle mağduriyet yaşadığı vurgulanan raporda, antisemitizm nedenli ayrımcılığın ise yüzde 24 seviyesinde olduğu ifade edilmişti.
Faillerin Sadece Yüzde 5’i Cezalandırıldı
Ayrımcılığa şahit olan üçüncü kişilerin büyük bir kısmının, medeni cesaret göstererek mağdurdan yana tutum sergilemediği belirtilen raporda, ayrımcılık yapan faillerin sadece yüzde 5’inin işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırıldığı, geri kalanının ise ceza almadığı bildirilmişti.
Raporda, 222 ayrımcı vakayla en çok olayın başkent Viyana’da yaşandığı kaydedilirken, yüzde 71 ile ilköğretim öğrencilerinin mağdurlar arasında ilk sırada yer aldığı vurgulanmıştı. Eğitim alanında yüzde 41 ile en çok öğretmenlerin ayrımcılıkta bulunduğuna dikkat çekilen raporda, öğrenciler tarafından yapılan ayrımcılığın ise yüzde 28 seviyesinde olduğu ifade edilmişti.
Ayrımcılık Yetkililerce Göz Ardı Edilmemeli
Buna göre, öncelikli olarak ayrımcılığın yetkililerce göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanırken, mağdurların başvurabileceği tamamen bağımsız kurumların oluşturulması talep edilmişti. İlkokullardan başlamak üzere her okulda birlikte yaşam ve çok kültürlülük üzerine eğitim verilmesi çağrısında bulunulan raporda, her okulda ayrımcılık karşıtı uzmanların görevlendirilmesi gerektiğinin altı çizilmişti. (AA, P)