"Almanya"

Türkiye’den Almanya’ya Dönenlere Zorunlu Koronavirüs Testi

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "riskli" bölgelerden dönenelere koronavirüs testinin zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Bazı eyaletler test ücretinin "riskli" ülkelerden dönen tatilcilerin ödemesini talep ediyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Koronavirüs enfeksiyonların sayısı yeniden artıyor. Uzmanlar, Almanya’da tatilden dönenlerle birlikte ikinci bir koronavirüs dalgasının görülebileceğinden endişe ediyor. İkinci bir dalgayı engellemek için Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU) harekete geçti. Spahn, Türkiye’nin de bulunduğu Almanya’da “riskli bölge” olarak kabul edilen ülkelerden dönenlere koronavirüs testinin zorunlu hale getirileceğini açıkladı.

“Yeni Enfeksiyon Zincirlerinin Oluşmasını Engellemeliyiz!”

Zorunlu koronavirüs testinin hukuki boyutunun araştırılmasını talep eden Spahn, Enfeksiyon Koruma Yasasına dayanarak bu uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyor. Yasa, bakanlıklara Almanya’ya gelen ve enfeksiyon riskinin yüksek olduğu tespit edilen kişilere zorunlu muayene uygulama yetkisini tanıyor. Konuyla ilgili eyalet sağlık bakanlıklarına talimat verdiğini belirten Spahn, ilgili düzenlemenin haftaya yürürlüğe gireceğini duyurdu. Spahn, “Tatilden dönenlerin virüsü istemeden başkalarına da bulaştırmasını ve yeni enfeksiyon zincirlerinin oluşmasını engellemeliyiz.” diye konuştu.

Riskli bölgelerden dönen tatilcilerin gerekli prosedürü dikkate almayarak yetkili dairelere bu durumu bildirmediğini kaydeden Spahn, özellikle havalimanlarında ve ana tren garlarında böyle bir testin zorunlu kılınması gerektiğini savundu. Riskli bölgelerin tespiti ülkelerdeki vaka sayısına göre her daim güncelleneceğini ifade eden Spahn, riskli bölge olarak görülmeyen yerlerden dönenlere de gönüllü test yaptırma çağrısında bulundu.

“Test Ücretini Riskli Bölgelere Gitmeye Göze Alanlar Karşılasın.”

Türkiye kökenlilerin yoğun olduğu Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti Sağlık Bakanı Karl Josef Laumann (CDU), havalimanlarında testlerin zorunlu olması durumunda test ücretinin bu ülkelere gitme riskini göze alanların karşılamasını talep etti.

İlk koronavirüs vakalarının tespit edildiği Bavyera eyaletinin Başbakanı Markus Söder (CSU), havalimanlarında zorunlu test uygulamasını daha önce de savunmuştu. Söder, Bavyera eyaletinin üç büyük sınır kapısında, Münih ve Nürnberg kentlerinin ana tren garlarında test merkezleri kuracağını ve testlerin gönüllü olacağını duyurdu.

Almanya’da geçen hafta sonundan itibaren pek çok havalimanında özellikle riskli bölgelerden dönenler için gönüllü koronavirüs testlerine başlanmıştı. Eyaletlerin bu talimattan hareketle nasıl bir uygulamaya gidecekleri henüz bilinmiyor.

Almanya’da Vakalarda Artış Var

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve hükümeti bilgilendiren Robert Koch Enstitüsünün (RKI) Başkanı Robert Wieler, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Almanya’da son haftalarda vaka sayılarının arttığını tespit ettiklerini belirtti.

Basın toplantısına katılan RKI uzmanı Ute Rexroth da son dönemde vaka sayılarının artışının bazı yerel bölgelerle sınırlı kalmadığını, ülke genelinde vaka sayılarının yükseldiğini kaydetti. 24 Temmuz’da yeni vaka sayısının 815, 25 Temmuz’da da 781 olmasından endişelendiklerini ifade eden Rexroth, bu sayıların önceki haftalarda günlük 300 ile 500 arasında seyrettiğini anımsattı. İki hafta önce 150 bölgeden yeni vaka sayısının kendilerine bildirilmediğine, bölge sayısının şimdi 94’e düştüğüne dikkati çeken Rexroth, “Almanya genelinde daha fazla insana virüs bulaştığını görüyoruz. Bu gerçekten tehlikeli.” dedi.

Son verilere göre Almanya’da vaka sayısı 206 bin 242, ölü sayısı da 9 bin 122 oldu. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler