"Aşırı Sağ"

Almanya’da Kassel Valisini Öldüren Aşırı Sağcı Mahkemede Suçunu İtiraf Etti

Almanya'da Kassel Valisi Walter Lübcke'yi öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan aşırı sağcı Stephen Ernst cinayeti itiraf etti.

Fotoğraf: Shutterstock / David Z Cheng

Almanya’da Kassel Valisi Walter Lübcke’yi öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan aşırı sağcı Stephen Ernst cinayeti itiraf etti. Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesinde yargılanan Neonazi Stephan Ernst ifadesinde Lübcke’yi öldürdüğünü belirterek, olay anında yanında Markus H. adındaki kişinin de bulunduğunu bildirdi.

Aşırı sağcı Ernst, ifadesinde, “Markus H. ile yaptığımızın affedilebilir bir durum olmadığını biliyorum. Yaptığımız yanlıştı. Kimse farklı bir düşünceye sahip olduğu için ölmemelidir. Sorumluluğunu üstleniyorum. Ben vurdum.” ifadelerini kullandı.

Neonazi Ernst, çocukken alkolik babasından ailece şiddet gördüklerine işaret ederek, “Babam yabancılardan nefret ederdi. Babam tarafından sevilmek ve ilgi çekmek istiyordum. Yabancılardan nefret hayatıma yön verdi.” dedi.

Lübcke Geçen Yıl Öldürülmüştü

Kassel Valisi Walter Lübcke, 2015’te mültecilerin Almanya’ya gelmelerini eleştirenlere karşı, “Bu değerleri paylaşmayan istediği zaman bu ülkeyi terk edebilir. Her Alman bunu yapmakta serbesttir.” ifadelerini kullanmış ve bu açıklaması aşırı sağcı çevrelerce büyük tepki çekmişti.

Vali Lübcke, 2 Haziran 2019’da evinin bahçesinde Neonazi Stephan Ernst tarafından başına tek kurşun sıkılarak öldürülmüştü. 2. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’da aşırı sağcılar tarafından öldürülen ilk siyasi karar alıcı olan Lübcke cinayeti hakkında İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) açıklamada bulunmuştu. Seehofer Lübcke cinayetini “Alman tarihinde bir dönüm noktası ve hepimiz için bir uyarı” olarak değerlendirdi. Seehofer, “Almanya’da aşırı sağcılıkla ve sağ terörizmle mücadele için her gün elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.” demişti.

Saldırgan AfD Sempatizanı

Cinayetten 2 hafta sonra yakalanan saldırgan Stephan E., önce suçunu kabul etmiş, sonra ise inkâr etmişti. Cinayet ile ilgili soruşturma Federal Savcılık tarafından üstlenilmiş, olay “siyasi suikast” olarak değerlendirilmişti.

Lübcke’yi terasında otururken öldürdüğü iddia edilen Stephan E.’nin cinayeti aşırı sağcı motiflerle işlediği düşünülüyor. Cinayetin ardından Stephan E.’nin aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’nin seçim kampanyalarında aktif rol aldığı ve partinin Kuzey Hessen’deki buluşmalarına katıldığı, ayrıca partiye bağışta bulunduğu ve 2018 yılında AfD’nin Chemnitz’teki protesto gösterilerine katıldığı ortaya çıkmıştı. Saldırgan daha önce 1993 yılında da aşırı sağcı bir saldırı denemesinde bulunmuştu. Ayrıca 2016 yılında Irak’tan kaçan bir mülteciye bıçakla arkadan saldırıp yaralamış, saldırıda kullanılan bıçak Stephan E.’nin kilerinde bulunmuştu.

Walter Lübcke 10 sene boyunca Kassel Valiliği yaptı. Mültecilere yönelik hoşgörülü tavrı nedeniyle özellikle aşırı sağcıların tehditlerine maruz kalmış ve hakarete uğramıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler