'Cami Saldırıları'

Hessen’de İki Camiye ve Türk Ailelere Tehdit Mektubu: “Tehdit Serisiyle Karşı Karşıyayız”

Almanya’nın Hessen Eyaletinde Fürth ve Wahlen şehirlerindeki DİTİB camilerine ve Fürth'teki iki Türk aileye ırkçı tehdit mektupları gönderildi. Polis, NSU 2.0 tehditleriyle bağlantıyı araştırıyor.

6 Ağustos 2020 admin
Fotoğraf: Perspektif

Almanya’nın Hessen Eyaletinde 6 Ağustos tarihinde Fürth ve Wahlen şehirlerindeki DİTİB camilerine birer tehdit mektubu gönderildi. “NSE 2020” imzasını taşıyan mektupların ikisinde de yabancı düşmanı ifadeler yer alırken, camiler kundaklamayla tehdit ediliyor. Aynı mektupların Fürth’te iki Türk aileye de gönderildiği biliniyor. 

Perspektif’e konuşan DİTİB Hessen Eyalet Birliği Başkanı Salih Özkan, tehdit mektuplarıyla ilgili güvenlik birimlerine bilgi verildiğini ifade etti. Güvenlik güçlerinin soruşturma başlattığını belirten Özkan, “Hanau saldırısı ve NSU 2.0 imzalı tehdit mektuplarının ardından güvenlik güçlerinin artık camilere yönelik tehditleri daha ciddiye aldığı kanaatindeyiz. Ayrıca iki aileye gönderilen mektuplar da soruşturma kapsamında değerlendiriliyor” dedi.

“Irkçıların Sesi Yüksek Çıkıyor”

Daha önce Hessen Eyaletinde şubat ayında Hanau camisine tehdit gönderilmişti. Mayıs ayında yine aynı eyalette tehdit nedeniyle polis camilere otomatik silahlarla gelip cemaati olası bir saldırıya karşı uyarmıştı.

Hessen Eyaletinde camilere yönelik tehditlerin artık bir “seri tehdit” olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Özkan, “Irkçı nefrete sahip olanların sesi yüksek çıkıyor. Almanya’da barışçıl bir arada yaşamı destekleyen ‘iyi’ler ise sessiz.” diyerek şöyle ekledi: “Müslümanlar olarak endişeli ve kısmen de korku içindeyiz. Fakat yine de ırkçıların sesinin daha az çıkması için hassasiyet kazandırmaya devam edeceğiz.”

Tehdit ile NSU 2.0 Bağlantısı Araştırılıyor

Güney Hessen Polis Merkezi Medya Temsilcisi Christiana Hansmann’ın Perspektif’e yaptığı açıklamaya göre Fürth ve Wahlen şehirlerindeki camilere yönelik tehdit için soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı ise siyasi motifli suçlarla ilgilenen Staatsschutz (Devlet Koruma Birimi) üstlendi. “Camilere yönelik tehditlerde ‘NSE 2020’ imzası var. Bu imza, şimdiye kadar bildiğimiz imzalardan daha farklı, fakat onları çağrıştırıyor. Bu mektupların NSU 2.0 imzalı tehditlerle bağlantılı olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Bu yönde araştırmalarımız devam ediyor. Aynı mektubu alan iki aile ile de iletişim hâlindeyiz” diyen Hansmann, soruşturmada ilerleme sağlandıkça, eyaletteki camilere yönelik güvenlik tedbirlerinin genişletilip genişletilemeyeceği kararının alınabileceğini ifade etti.

NSU 2.0 Nedir?

Almanya’da Hessen Eyaleti başta olmak üzere 8 ayrı eyalette NSU 2.0 imzalı 70 ırkçı tehdit mektubu gönderildiği tespit edilmişti. Hessen Emniyet Müdürlüğünde görevli bazı polislerin daha önce Türk kökenli Alman avukat Seda Başay-Yıldız ve ailesine ait adres ve diğer bilgileri aldıkları ve bunları aşırı sağcı gruplara ilettiklerinden şüpheleniliyor.

NSU 2.0 imzalı mektupları alanlar arasında Sol Parti (Die Linke) Grup Başkanı Amira Mohamed Ali, milletvekili Sevim Dağdelen, Gökay Akbulut, Yeşiller Partisi’nden Aşağı Saksonya Milletvekili Filiz Polat, Anton Hofreiter, Renate Kunast, Sol Parti Genel Başkan Vekili ve partisinin Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler ve Berlin’de yaşayan Türk komedyen İdil Baydar var.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ve Yeşiller Partili Hannover Belediye Başkanı Belit Onay da NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları alanlar arasında. (ezk, P)

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler