'Ali Ghezawi'

İltica Talebi Reddedilen 14 Yaşındaki Suriyeli Çocuk İntihar Etti

14 yaşındaki Ali Ghezawi, ailesinin Hollanda’daki iltica başvurusunun reddedilmesi üzerine hayatına son verdi. Ali'nin ailesi İspanya'da camsız bir odada 8 kişi kalmıştı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Hollanda’nın Gilze şehrindeki sığınmacı merkezinde (AZC) kalan 14 yaşındaki Suriyeli mülteci Ali Ghezawi intihar etti. Ailesiyle daha önce birçok ülkede sığınma kamplarında kalan Ali, ailesininHollanda’dakiiltica başvurusunun reddedilmesi üzerine hayatına son verdi.

“İspanya’da Camsız Bir Odada Sekiz Kişi Kaldık”

Ali ailesiyle dokuz sene önce Suriye’deki iç savaş sebebiyle ilk olarak Lübnan’a sığındı. Lübnan’da beş yıl kaldıktan sonra İspanya’ya giden aile, oradaki kötü şartlardan dolayı Hollanda’ya sığınma talebinde bulundu. AD gazetesine konuşan aile, Avrupa Birliği yasalarına göre ilk olarak İspanya’da sığınma talebinde bulunduklarından dolayı Hollanda’nın iltica başvurularını reddettiğini belirtti. İspanya’nın Murcia kentinde konakladıkları yerin yaşanılmaz olduğunu vurgulayan baba, sekiz kişi ile camı dahi olmayan bir odada kaldıklarını ekledi. Ali’nin 12 yaşındaki kardeşi Mohammad, abisinin kardiyolog olmak istediğini ve aralarında Hollandaca dilini en iyi konuşan kişi olduğunu söyledi. Ailenin yaptığı açıklamalarda, Ali’nin Hollanda’daki iltica başvurularının reddedildiğini öğrendiği andan itibaren çok değiştiği, konuşmak ve yemek istemediği belirtildi

Daha Önce İntihar Teşebbüsünde Bulunmuştu

Ali ilk defa 2019 yılında intihar teşebbüsünde bulunmuştu. Babası tarafından kurtarılan Ali’nin, daha sonra ruhsal sağlığının takip edildiği, fakat durumunun kötüleştiği bildirildi. Ali’nin ailesi İspanya’daki kötü şartların Ali için korkunç bir deneyim olduğunu ifade etti. İspanya’da polis tarafından kötü muamele gördüğünü vurgulayan aile, Ali’nin Hollanda’da daha mutlu olduğunu ve polisten korkmadığını ekledi. Hollanda’da kendisini güvende hisseden Ali, orada kalamayacağını öğrendiğinde ise çok etkilendi. 14 yaşındaki Ali Ghezawi, 3 Ağustos 2020 tarihinde toprağa verildi.

Hollanda Sığınmacı Kabul Merkezi Kurumu (COA)Sözcüsü Edward Ernst, “Hepimiz bu olaydan çok etkilendik ve ailenin acılarını paylaşıyoruz. Ali henüz çok gençti ve bu neredeyse hiç görülmüyor.” ifadelerini kullandı. Ernst, kurumun aileye cenaze ve manevi destek konusunda yardım etmeye çalışacağını ekledi. Ghezawi ailesininiltica başvurularının yeniden değerlenip değerlenmeyeceği ise henüz belli değil.

2017 yılının kasım ayındat Viyana’nın güneyinde yer alan Baden’de bir mülteci kampında 11 yaşındaki çocuk intihar etmişti. Avrupa’da genellikle mülteci çocuklar arasında görülen ve henüz tam olarak anlaşılamayan “vazgeçme sendromu” isimli bir hastalık uzun süre gündemi meşgul etmişti. Bu sendromdaki mülteci çocukların, yaşam şartları ve uzun iltica başvuruları sürecinde depresif eğilimler gösterdiği belirtiliyor. (eh)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler