Okul Bahçesinde Türkçe Yasağı Tartışması Sürüyor
Almanya’da bir öğrencinin okul bahçesinde Türkçe konuştuğu için öğretmeninden ceza almasıyla başlayan tartışma sürüyor. “Okulda Türkçe yasağı” tartışmasında Eyalet Eğitim Bakanı, yasakçı okulun yanında. Ailenin avukatı ise süreci mahkemeye taşımakta kararlı.

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaletinde üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki bir öğrenciye, teneffüste okul bahçesinde arkadaşıyla Türkçe konuştuğu için öğretmen tarafından ceza verilmişti. 8 Temmuz’da gerçekleşen olayla ilgili tartışma ise hâlâ sürüyor. Mevcut durumda ailenin avukatı, öğretmen hakkında şikayet ve Ayrımcılıkla Mücadele Yasası kapsamında yasal işlem başlatmayı planlıyor.
“Çocuklarla Öğrenciler Bir Dili Konuşmalı”
Spiegel’e açıklama yapan Okul Denetim Kurumu, söz konusu okuldaki öğrencilerin yüzde 43’ünün göç kökenine sahip olduğunu ve 16 farklı milliyetten öğrenci bulunduğunu belirtti. “Bu şartlarda anlaşabilmek ve okulun eğitim görevini yerine getirebilmesi için, çocuklarla öğretmenlerin bir dili konuşmaları önemli.” açıklamasında bulunan Denetim Kurumu, okul kurallarının öğrencilerle birlikte belirlendiğini iddia etti.
Baden-Württemberg Kültür Bakanı Susanne Eisenmann (CDU) ise Cicero’ya verdiği söyleşide, Baden-Württemberg Eyaletinde 4.000 devlet okulu olduğunu ve diğer okullarda olduğu gibi söz konusu olayın yaşandığı Blumberg’teki okuldada Almancanın ortak dil olarak kararlaştırıldığını belirtti.
Aile Tazminat Davası Açacak
Ailenin avukatı Yalçın Tekinoğlu’na göre ise Bakan’ın ifadeleri doğruyu yansıtmıyor. Tekinoğlu, okul bahçesinde çocukların kendi aralarında yalnızca Almanca konuşabileceği ile ilgili herhangi bir karar ya da anlaşmanın kendilerine iletilmediğini vurguluyor: “Okul yönetimi ve Valilik, okulda öğrencilerle veliler arasında ders haricindeki zamanlarda da sadece Almanca konuşma konusunda bir anlaşma olduğunu iddia ediyor. Bu anlaşmada okulda sadece sınıfta değil, bahçede de öğrencilerin sadece Almanca konuşması yönünde bir kural koyulduğunu söylüyorlar. Tekrar tekrar istememize rağmen okul konferansından bu yönde çıkmış bir karar bize gönderilmedi. Dosyaya bakma hakkımız olmasına rağmen, okulun açıklamalarını kamuoyundan öğreniyoruz. Bu iletişimsizlikten de hareketle bir tazminat davası açacak ve dosya görme hakkımızı edinebilmek adına yasal işlem başlatacağız.”
Baden-Württemberg Eyaleti 2017 yılında aşırı sağcı AfD Partisinin “Almancanın okul bahçelerinde de zorunlu dil olması” ile ilgili verdiği soru önergesine cevap vermişti. Bu cevapta Eyalet Hükümeti, eyaletteki okullarda ders dışında Almancanın zorunlu olmadığını, bu tarz bir zorunluluğun uygulanması konusunda da bir adım atmayı planlamadığını ifade etmişti. (P,ezk)