"Avusturya"

“Avusturya’da Türkler Ulusal Azınlık Olarak Tanınmalı”

Avusturya’da 2019 yılında Türkiye kökenliler tarafından kurulan “Geleceğin Sosyal Avusturyası” Partisinin (SÖZ) Genel Başkanı Hakan Gördü, Avusturya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin ulusal azınlık olarak tanınmasını talep etti.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

SÖZ Partisinin Genel Başkanı Hakan Gördü, Avusturya’da yıllardır yaşayan Türkiye kökenlilerin ve Boşnakların da dâhil olduğu eski Yugoslavya topluluklarının “ulusal azınlık” olarak tanınmaları için çağrıda bulunarak gündeme geldi. Bu talebin SÖZ Partisinin seçim programının önemli bir maddesi olduğunu açıklayan Gördü, “Bu grupların devlet tarafından ulusal azınlık olarak tanınmaları; onların siyaset tarafından dikkate alınması ve toplumsal olarak dahil edilmeleri için önemli bir adım.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye Kökenliler Dört Asıldır Buradalar”

Gördü, “Türkiye kökenliler ve eski Yugoslavya toplulukları dört nesildir Avusturya’da yaşadıkları gibi, ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkıları var. Avusturya’daki ulusal azınlık olarak tanınan etnik gruplara dahil edilmeleri, Avusturya Anayasasına aykırı değil ve bu azınlıklara sayısız avantaj sağlayacaktır. Bu adım Avusturya için tarihi bir fırsat” ifadelerini kullandı. Gördü, Viyana’da 11 Ekim’de gerçekleşecek olan ve partisinin de katılacağı Belediye Meclisi Seçimlerinden hemen sonra, bu konu hakkında nasıl bir yol izleyeceklerini belirlemek için hukuki inceleme yapacaklarını duyurdu.

Azınlık olarak tanınmanın toplumu zenginleştireceğini iddia eden Gördü, böylelikle barış içinde bir arada yaşamanın hukuki açıdan da korunacağının altını çizdi. Gördü, okullarda ana dilin korunması ve teşvik edilmesi, eşit muamele ilkesi ve azınlık haklarının artırılması gibi konuların, bu talebin belirleyici argümanları olduğu görüşünde.

Türkçe ehliyet sınav uygulamasına getirilen yasağa dikkat çeken Gördü, Türkiye kökenlilerin azınlık olarak tanınması durumunda böyle bir yasağın söz konusu olmayacağını vurguladı. Bu konu bağlamında Gördü, “Türkçe ehliyet yapabilme uygulaması yıllardır çok başarılı bir şekilde işliyordu. Fakat bu imkânın yasaklanması, birçok vatandaşın zararına oldu.” açıklamasında bulundu.

Susanne Raab: “Göçmenler Entegre Olmalı”

Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab, ise Türklerin ulusal azınlık olarak tanınması talebine şiddetle karşı çıkanlardan. “Göçmenler ve tanınmış ulusal azınlık grupları arasında çok ciddi bir fark var. Avusturya’ya göç edenler için asıl amaç entegre olmaları ve Almanca öğrenmeleridir.” ifadelerini kullanan Raab, Gördü’yü sert bir şekilde eleştirdi. Raab, “Bazı göçmen temsilcilerinin ulusa azınlık olarak tanınma çabaları ve bununla beraber Türkçe ehliyet sınavı talep etmeleri saçma olduğu gibi, açıkça reddedilmelidir.” açıklamasında bulundu.

Avusturya’da Ulusal Azınlıklar

Avusturya’da altı tanınmış otokton azınlık var. Bu azınlıklar eski devirlerden beri ülkede yerleşik olarak kabul edilen etnik gruplar. Avusturya Anayasasının 8’inci maddesine göre, bu etnik grupların dillerine, kültürlerine, daimi mevcudiyetlerine ve korunmalarına saygı gösterilir, bunlar himaye edilir ve desteklenir. Avusturya böylece ülkede azınlıkların bulunduğunu ve bu grupların dil haklarına saygı göstereceğini açıkça beyan etmiştir. Etnik Gruplara Dair Kanuna (Alm. “Volksgruppengesetz”) göre azınlıklara tanınan haklar arasında, kendi örgütlerini kurmak, kendi dillerinde gazete çıkarmak ve toplanmak, ilkokulda kendi dillerinde dersler sunmak da var. Avusturya’nın onayladığı Azınlık Dilleri Avrupa Şartı kapsamında, Burgenlandcrotian (Avusturya’da yaşayan ve Avusturya vatandaşı olan Hırvat kökenlilerin konuştuğu Hırvatça), Slovence, Macarca, Çekçe, Slovakça ve Avusturyalı Romanların dilleri azınlık dilleri olarak kabul edilmiştir. (P,ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Şaban özbek
    2020-08-11 18:44:53

    HAKAN GÖRDÜ KARDEŞİMİZİ KUTLUYORUM BU TUTUMUYLA Orada azınlıkta yaşayan herkesin Sevgisini kazanacaktır kendisine Çıktığı bu yolda başarılar diliyorum

Son Yüklenenler