'Hanau Saldırısı'

Almanya’nın Hanau Kentinde Irkçı Terör Saldırısında Ölenler Anıldı

Almanya’nın Hanau şehrinde 19 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen ırkçı terör saldırısında hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenlendi.

20 Ağustos 2020 ehisim
Fotoğraf: Anadolu Ajansı / Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat’ta gerçekleştirilen ırkçı terör saldırısında hayatını kaybeden 9 göçmen kökenli için anma etkinlikleri düzenlendi. Başta Hanau ve Berlin olmak üzere ülke genelinde düzenlenen yürüyüşler ve mitinglerle, 4’ü Türk kökenli 9 kişi ölümlerinin 6’ncı ayında anıldı.

Hanau Yabancılar Meclisi ve 19 Şubat İnisiyatifi tarafından düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky, “19 Şubat 2. Dünya Savaşı sonrası Hanau için en kara gündür.” dedi. Kaminsky, ırkçı terör saldırısının hiçbir zaman unutulmayacağını sözlerine ekledi.

Berlin’de düzenlenen yürüyüşe ise binlerce kişi katıldı.Burada okunan bildiride, Almanya’da bir ırkçılık sorunu olduğu vurgulanarak ırkçılığa karşı etkin çalışma ve mücadele talep edildi. Bildiride, Almanya’da son günlerde ortaya çıkan polis şiddeti de eleştirildi.

Ölenlerin Mezarları Anıt Mezarı Olduğu Açıklanmıştı

Haziran 2020 ayında ırkçı saldırıda hayatını kaybeden dokuz kurbana “Hanau Şehri Altın Onur Plaketi” verilmişti. Hanau Belediye Meclisinin yaptığı açıklamada plaketin “samimi dayanışmanın sembolü” olduğu duyurulmuştu. Belediye Başkanı Claus Kaminsky (SPD) “Ölümlerinden sonra verilen onur plaketi birlikte saygılı bir şekilde yaşamak için ebedi bir anıttır.” ifadelerini kullanmıştı. Kaminsky konuşmasına şöyle devam etmişti: “Kurbanların kaderi sonsuza dek Hanau şehir toplumunun kolektif hafızasına kazınmıştır ve öyle kalacaktır.”

Irkçı Terör Saldırısında 9 Kişi Hayatını Kaybetmişti

Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hanau’da 19 Şubat günü ırkçı T.R. tarafından iki nargile kafeye ve bir büfeye ırkçı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda  Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Ferhat Unvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun, Said Nesar Hashemi ve Fatih Saraçoğlu hayatını kaybetmişti.

Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı gerçekleştiren ırkçı terörist 43 yaşındaki T.R. ve 72 yaşındaki annesi evinde ölü bulunmuştu. Saldırgan T.R.’nin avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ilgili “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır.” açıklamasında bulunmuştu. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler