"Almanya"

Berlin’de Aşırı Sağcıların Tuttuğu Siyasetçi Listesi Ortaya Çıktı

Brandenburg İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre Berlin’de yapılan soruşturma esnasında aşırı sağcıların bilgisayarlarında siyasetçi, gazeteci ve aktivistlerin verileri bulundu.

27 Ağustos 2020 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock / Pix One

Berlin’de aşırı sağcıların Nekölln’de düzenlediği saldırılara dair soruşturmada, aşırı sağcıların bilgisayarlarında Brandenburg eyaletindeki siyasetçilerin, gazetecilerin ve aktivistlerin verileri bulundu. Eyalet Meclisi Üyeleri Andrea Johlige ve Andreas Büttner’ın soru önergesi üzerine Brandenburg İçişleri Bakanlığı konuya dair açıklamada bulundu. Bakanlık, Berlin’in Neukölln semtinde bir dizi aşırı sağcı saldırıya ilişkin soruşturmada baş şüphelinin bilgisayarında bir veri setinin keşfedildiğini söyledi. Brandenburg eyaletinden 22 kişi de veri setinde resimler ve metinlerle listeleniyordu. Listede Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPD) üç siyasetçi, Sol Parti’den iki siyasetçi ve “Die Partei” isimli siyasi partiden bir aday da var. Listede ayrıca bir gazeteci, bir şarkıcı, bir yazar ve sosyopolitik alanlardan kişiler de bulunuyor.

“Hiç Kimsenin Risk Altında Olmadığını Tespit Ettik”

Brandenburg Mağdurlar Derneği’nin Genel Müdürü Judith Porath, bulunan veri setinin eski olmasına rağmen, Eyalet Kriminal Dairesi’nin süreci ciddiye aldığını söyledi. Porath, şöyle devam etti: “Bu veri tabanının diğer aşırı sağcı grupların da elinde olması muhtemel. Aşırı sağcılıkla mücadele eden insanlara yönelik tehdit son yıllarda artmış durumda.”

Brandenburg İçişleri Bakanlığı ise, özel bilgileri aşırı sağcılarda olan kişilerin Eyalet Kriminal Dairesi tarafından bir mektup ile bilgilendirildiğini açıkladı. Bir kişiye şu anda yurtdışında yaşadığı için bilgi verilemediği aktarıldı. Bakanlık, aşırı sağcıların ele geçirilen dosyalarının en son yedi yıl önce düzenlendiğini bildirdi ve “Risk durumu değerlendirmesinde hiç kimsenin risk altında olmadığını tespit ettik.” dedi.

Aşırı Sağcı “NSU 2.0” İmzalı Tehdit Mailleri

Almanya’da son aylarda pek çok siyasi, akademisyen, hukukçu, gazeteci ve sanatçı NSU 2.0 imzalı ırkçı ifadeler içeren tehdit mektupları almıştı. Tehdit mektuplarının hızla artması üzerine başlatılan soruşturmada, Almanya’da 2018’den bu yana toplam 99 ırkçı tehdit mektubunun yollandığı belirlenmişti.

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth, Wiesbaden’de bulunan eyalet parlamentosu soruşturma komisyonunda yaptığı açıklamada söz konusu mektupların 8 eyalette toplam 28 kişiye yollandığını tespit ettiklerini açıkladı. Mektupların daha çok elektronik posta yoluyla yollandığı belirtilirken, bunlardan 82’sinin NSU 2.0 imzası taşıdığı tespit edildi. Temmuz ayında bu rakam 70 olarak açıklanmıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler