'Christchurch'

Christchurch Teröristine Ömür Boyu Hapis Cezası

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 51 kişiyi öldüren, 49 kişiyi de yaralayan terörist Brenton Tarrant, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

27 Ağustos 2020 admin
Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye terör saldırısında bulunan terörist Brenton Harrison Tarrant mahkemeye getirilirken | Fotoğraf: Anadolu Images

Christchurch Yüksek Mahkemesi’nde görülen davanın hüküm duruşmasında cezayı okuyan Hakim Cameron Mander, terörist Tarrant’ın 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve bir terörizm suçundan hüküm giyerek, şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezası aldığını açıkladı. Dünkü duruşmada kendi savunmasını okumamayı tercih eden terörist Tarrant’ın ifadesi, avukat aracılığıyla okunmuştu. Terörist Tarrant, hakkındaki 51’i cinayet, 40’ı cinayete teşebbüs ve 1’i de terör saldırısı olan suçlamaların tamamını kabul etmişti.

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan aşırı sağcı teröristin, 4 günlük yargılamanın ardından ömür boyu hapse mahkum edilmesi bekleniyordu. Tarrant, Christchurch kentindeki Nur ve Linwood Camilerine 15 Mart 2019’da cuma namazında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunmuştu. Yeni Zelanda ve tüm dünyada tepkiyle karşılanan saldırıda, 1’i Türk 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2’si Türk 49 kişi ise yaralanmıştı.

Hakim Cameron Mander, kararı açıklamadan önce terörist Tarrant’a hitaben, “Sen merhametsizsin. Yaralıların canının bağışlanma feryadını bile dinlemedin. Ölene kadar tutuklu kalsan bile sana verilen cezanın gerekliliğini yerine getirmeyecektir.” dedi. Terörist Tarrant’ın cezası, Yeni Zelanda tarihinde şimdiye kadar verilmiş en ağır ceza oldu.

“Yeni Zelanda’ya Şimdiye Kadar Hiç Görülmemiş Bir Suç”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, karara ilişkin, “Onun artık gün yüzü görmeyecek olmasından ötürü içim rahatladı.” dedi. Terörist Tarrant’a verilen ceza kararının ardından basına konuşan Başbakan Ardern, adaletin tecelli etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu, Yeni Zelanda’da şimdiye kadar hiç görülmemiş bir suçtu. Karşılığında da şimdiye kadar hiç görülmemiş bir ceza verildi.” ifadesini kullandı.

Ardern, yargılama duruşmalarında şehit yakını ve yaralıların konuşmalarını izlerken onur duyduğunu belirterek, “Bazılarının Yeni Zelanda halkına teşekkür ederek söze başlaması, Linwood Camisi İmamı’nın Yeni Zelanda’da yaşamanın kendisi için en doğru tercih olduğunu söylemesi çok sevindiriciydi.” diye konuştu.

Saldırının ardından yaşanan travmanın kolayca dinmeyeceğini vurgulayan Ardern, şehit yakını ve yaralılara hitaben, “Hiçbir şey acıları dindirmeyecek, fakat umarım bu süreç boyunca Yeni Zelanda’nın kollarını etrafınızda hissetmiş ve bundan sonra da hissetmeye devam edersiniz.” dedi.

“Christchurch Teröristi Avustralya’ya Gönderilsin”

Öte yandan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı ve Önce Yeni Zelanda Partisi’nin lideri Winston Peters da ülkedeki Müslümanların yeteri kadar acı çektiğinin altını çizerek, “Parti olarak teröristin, kendisini yetiştiren ülkeye gönderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı, konuya ilişkin sorumluluğun artık Avustralyalı yetkililere düştüğünü açıkladı.

Peters’ın açıklamalarının ardından Avustralya Başbakanı Scott Morrison, başkent Canberra’da yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin beyaz ırkın üstünlüğünü savunan teröristin doğduğu ülkeye iade edilmesi konusunda herhangi bir talepte bulunulmadığını söyledi.

Teröristin iadesi konusunun Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile görüşmelerinde gündeme gelmediğini belirten Morrison, “Bu suçlardan mahkum olan suçluların cezalarını yargılandıkları suç alanında çekmeleri normal bir uygulamadır. Benim anladığıma göre düzenlemeler bu yönde. Avustralya’dan bunun farklı olması için herhangi bir talepte bulunulmadı.” diye konuştu. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler