Almanya’da İtirazların Ardından Ezandan Vazgeçildi
Almanya’nın Bavyera eyaletindeki bir cami, gelen tepkiler nedeniyle ezan okuma izni için müracaat etmekten vazgeçti.
Almanya’da Yukarı Bavyera’da faaliyet gösteren Penzberg İslam Cemiyeti, dışarıdan duyulacak şekilde ezan okuyabilmek için başvuruda bulunacaktı. Bu talep, cami imamı Benjamin Idriz’in belediye başkanı ve kilise yetkilileri ile buluşmasında da dile getirilmişti. Ezan okunmasına yönelik planların kamuoyuna yansımasıyla birlikte bu plana karşı itirazlar da yükseldi. Belediye Başkanı Stefan Korpan, halkın itirazının çok büyük olduğunu söyledikten sonra cemiyetle bir görüşme daha gerçekleşti. Bu görüşmenin ardından Penzberg İslam Cemiyeti ezan için başvuru talebini geri çekti. Alman Haber Ajansı’na konuşan Idriz, halka açık ezan okuma isteğinin cemiyette hâlâ var olduğunu, fakat insanlarla iletişime geçmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu belirterek ekledi: “Toplum (ezanı) bir zenginlik olarak görebilecek durumda.” dedi.
Almanya’da koronavirüs salgını nedeniyle ibadethanelerin kapanmasının ardından topluma moral vermek için kiliselerde çanlar çalınmış, birçok şehirdeki camide ise dışarıdan duyulabilecek şekilde ezanlar okunmaya başlamıştı.
Hoparlörden Ezana Karşı Açılan Dava
Eylül ayının sonunda Almanya’da Münster Yüksek İdare Mahkemesi, bir çiftin cami hoparlöründen ezan okunmasından rahatsız oldukları gerekçesiyle açtığı davada “ezan okumanın dini özgürlük olduğu” gerekçesiyle cami lehine karar vermişti. Recklinghausen yakınlarınlarındaki Oer-Erkenschwick Abdülhamit Han Camisi’ne 900 metre mesafede oturan çift, Gelsenkirchen İdare Mahkemesinde görülen davada, cuma namazı için okunan ezandan sadece yüksek sesinden dolayı değil, içinde geçen “Allah en büyüktür (Allahuekber)” ifadesinden rahatsız olduklarını belirtmişti. Davacı çift ayrıca ezanın tonlamasının Orta Avrupa’da yaşayanlar için uygun olmadığını savunmuştu.
Yüksek İdare Mahkemesi ise aldığı kararda, ezan okumanın dini özgürlük olduğunu belirtip ezan sesinin aşırı rahatsızlığa yol açmayacağına karar vererek şikayetçi çifti haksız bulmuştu. (P)