'Aşırı Sağ'

Almanya’da “Güvenlik Birimlerinde Aşırı Sağcılar” Raporu Açıklandı

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, "Güvenlik Birimlerinde Aşırı Sağcılar" raporunu açıkladı. Ülkede güvenlik kurumlarında 3 yılda 319 aşırı sağ kaynaklı vaka tespit edildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, ülkenin güvenlik birimleri içindeki aşırı sağ sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Seehofer, Berlin’de Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, Federal Kriminal Dairesi Başkanı Holger Münch, Federal Polis Teşkilatı Başkanı Dieter Romann ile “Güvenlik Birimlerinde Aşırı Sağcılar” durum raporunu tanıttı.

Seehofer, yaptığı konuşmada, güvenlik birimleri içinde 2017-2020 tarihleri arasında 319 aşırı sağ kaynaklı vaka tespit edildiği bilgisini paylaşarak, “Tek bir tane aşırı sağ vakası bile güvenlik birimleri için utanç kaynağıdır.” dedi. Irkçılığın tek bir meslek grubuyla sınırlandırılmaması gereken evrensel bir konu olduğuna işaret eden Seehofer, “Ev kiralamalarda yaşananlar ve iş bulma konularında yaşananlar da aynı şekilde. Toplumda ırkçılık üzerine bir çalışma yaptıracağız.” diye konuştu.

Soruşturmaların Yüzde 20’si Durduruldu

İçişleri Bakanı ayrıca raporun aşırı sağcılıkla ilgili yapısal bir sorunun olmadığını ortaya koyduğunu savundu. Öte yandan raporda, Almanya‘daki güvenlik birimleri içinde son 3 yılda aşırı sağ kaynaklı 58 de şüpheli vakanın bulunduğu belirtildi. Bu şüpheli vakaların 44’ü Federal Polis’te, 6’sı Federal Kriminal Daire’de (BKA), diğer kısmı ise Gümrük, Federal Meclis Polisi, Anayasayı Koruma Dairesi ve Federal İstihbarat Servisi’nde tespit edildi. Raporda güvenlik birimlerindeki en fazla aşırı sağ kaynaklı vakanın Hessen (59), Berlin (53) ve Kuzey Ren Vestfalya (45) eyaletlerinde olduğu vurgulandı. Bu vakaların birçoğunda disiplin cezaları ile ceza hukuku kapsamında soruşturmaların açıldığı belirtilirken, vakaların yaklaşık olarak yüzde 20’sinde ise soruşturmalar durduruldu.

Rapora göre güvenlik birimlerinde aşırı sağ şüphesiyle açılan soruşturmalar sıklıkla “anayasa düşmanı sembollerin chat mesajlarında paylaşımı” gibi gerekçelerle açıldı. Söz konusu vakalarda güvenlik görevlilerinin çok azının aşırı sağcı kişi ya da gruplarla iletişimde olduğu ve yine çok azının aşırı sağcıların toplantılarına katıldığı belirtiliyor.

Alman Güvenlik Kurumlarında Aşırı Sağcılar

Rapor, Ocak 2017 ile 31 Mart 2020 tarihleri arasında aşırı sağcı fikirlere ve eylemlere sahip olduğundan şüphe edilen güvenlik görevlileri hakkında açılan soruşturmalara dayanıyor. Hakkında soruşturma açılmayan ve dolayısıyla aşırı sağcı fikirlere sahip olup olmadığı bilinmeyen kamu görevlilerinin sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Yakın zamanda Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanlığının yayımladığı rapora göre, 4’ü bakanlık bünyesinde, 31’i ise Essen emniyet teşkilatında olmak üzere aşırı sağcı olduğundan şüphelenilen 104 emniyet mensubu tespit edilmişti. Aşırı sağcılık şüphesiyle başlatılan soruşturma kapsamında 71 polis hakkında yürütülen soruşturma henüz sonuçlanmadı. Karara bağlanan 29 dava sonucunda ise 8 polise disiplin cezası verildi. Diğer davalarda ise isnat edilen suçlar ispatlanamadı ya da davalar zaman aşımına uğradı. Almanya’da güvenlik birimlerinde aşırı sağcı memurlara dair bulgular, Anayasayı Koruma Dairesi’ne kadar ulaşmıştı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler