'Almanya'da Aşırı Sağ'

Almanya’da Aşırı Sağ Şüphelisi Emniyet Mensuplarının Sayısı Artıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde 2017 yılından bu yana 104 emniyet personeli hakkında aşırı sağ şüphesiyle soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da emniyet teşkilatında aşırı sağ depremi sürüyor. Ülkede emniyet teşkilatındaki aşırı sağ sorununun tahmin edilenden daha büyük olduğunu gösteren veriler ortaya çıkıyor. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanlığının yayımladığı rapora göre, 4’ü bakanlık bünyesinde, 31’i ise Essen emniyet teşkilatında olmak üzere aşırı sağcı olduğundan şüphelenilen 104 emniyet mensubu tespit edildi. Aşırı sağcılık şüphesiyle başlatılan soruşturma kapsamında 71 polis hakkında yürütülen soruşturma henüz sonuçlanmadı. Karara bağlanan 29 dava sonucunda ise 8 polise disiplin cezası verildi. Diğer davalarda ise isnat edilen suçlar ispatlanamadı ya da davalar zaman aşımına uğradı.

Geçen hafta Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde WhatsApp’taki sohbet gruplarında ırkçı paylaşımlarda bulunan 29 polisin açığa alındığı açıklanmış, daha sonra bir memurun daha bu suça ortak olduğu tespit edilmişti. KRV İçişleri Bakanı Herbert Reul, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, söz konusu polislerin açığa alındığını açıklamıştı. Reul ayrıca bu polislerin anayasaya aykırı söylemlerde bulunduğunu, aralarında Hitler ve Yahudiler için kurulan gaz odalarının resimleri ile gamalı haç sembollerinin de yer aldığı 100’den fazla sembol kullandıklarının tespit edildiğini belirtmişti.

“Aşırı Sağ Düşüncelerinin Nereden Geldiğini Bulmalıyız”

Almanya çapında, 770 emniyet mensubunun sohbet forumuna üye olup paylaşımlarda bulunduğu ve bunlardan 9’unun aşırı sağ içerikli paylaşımlar yaptığı belirlendi. Söz konusu forumun daha sonra kapatıldığı öğrenildi.

Eyaletteki Yeşiller Partisi, polis teşkilatında aşırı sağla ilgili bir araştırmanın yapılması çağrısında bulunuyor. Bu çağrı şimdiye dek İçişleri Bakanı Reul tarafından reddedilmişti. Reul, Eyalet Meclisinde yaptığı konuşmada ise, bu tarz bir araştırmaya prensipte karşı olmadığını, fakat bu tarz araştırmalar uzun sürdüğü için bir önceliğinin olmadığını ifade ederek şöyle eklemişti: “Mümkün olan en hızlı şekilde bu (aşırı sağcı) düşüncelerin nereden geldiğini ve bunları nasıl değiştirebileceğimizi bulmak zorundayız.”

Almanya’da göçmen kökenli tanınmış isimlere ve eyalet milletvekillerine aşırı sağcı bir şebeke tarafından  NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları gönderilmesi olayında alıcılara ait kişisel bilgilerin Frankfurt ve Wiesbaden’deki polis teşkilatına ait bilgisayarlardan sorgulandığı tespit edilmişti. Ardından polis teşkilatında aşırı sağ şüphesi Hamburg ve Berlin’e de sıçramıştı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler