'Fransa'da "İslamcılık"la Mücadele'

Macron’a Tepkiler Büyüyor: “Açıklamalar Endişe Verici”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen hafta "İslamcı ayrılıkçılık"la ilgili konuşmasına tepkiler sürüyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Başkanı Kemal Ergün'e göre Macron, İslam düşmanlarının değirmenine su taşıyor. 

6 Ekim 2020 admin
Fotoğraf: Anadolu Images | Değişiklikler: Perspektif

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Ekim’de gerçekleştirdiği konuşmaya tepkiler sürüyor. Fransa’da “İslamcı ayrılıkçı” fikirlerle mücadeleye ilişkin bir yasa tasarısının hazırlandığını belirten Macron, “Fransa‘da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam’ın yapılandırılması gerekiyor.” demişti. Ayrıca İslam’ın dünyanın her yerinde kriz yaşadığını, yeni yasa tasarısıyla Fransa’nın değerlerine aykırı hareket eden derneklerin kapatılacağını söylemişti. Çocuklarını müzik ve yüzme dersine göndermeyen veliler, yurtdışından gelen imamların 2024 yılından itibaren yasaklanmasına ek olarak Macron, Fransa’nın yeni dönemdeki İslam politikasını şöyle özetlemişti: “Fransa’da cumhuriyetin ortağı olması için İslam’ın yapılandırılması gerekiyor.”

Macron’un Açıklamaları Endişe Verici

Macron’un konuşması ve yeni tasarı hem Fransa’da, hem de Avrupa’nın diğer ülkelerinde tepki topladı. Ülkedeki Müslümanlar, Macron’un son dönem siyasi başarısızlıklarını örtmek için Müslümanları kullandığını söylerken, İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün de Fransa Devlet Başkanı’nın açıklamalarını “endişe verici” olarak nitelendirdi. “Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un konuşması din olarak İslam’ı, dolayısıyla da Müslümanları topyekûn zan altında bırakmış, aşırıcılık ve terörizm yanlısı göstermiştir. Böyle bir iddiada bulunmak İslam düşmanlarının değirmenine su taşımaktadır. Fransa Devlet Başkanı yapıcı bir dil kullanıp Fransa toplumunun birlikteliğini güçlendirmelidir.” diyen Ergün, Fransa’da yaşayan Müslümanların fırsat eşitliğinden yoksun olduklarına ve ırkçılık sorununa dikkat çekti:

“Müslümanlar hayatın birçok alanından sistematik bir biçimde dışlanmaktadırlar. Toplumsal yaşamın merkezinde kendilerine yer bulmakta zorlanmaktadırlar. Fransa Hükûmeti’nin ülkedeki milyonlarca Müslüman’ın bu tür sorunlarıyla yakından ilgilenmesini bekliyoruz. İşte Fransa Devlet Başkanı tam da bu sebeple bir fırsatı kaçırmıştır. Her gün ayrımcılık ve dışlamaya maruz kalan insanlara karşı mevcut ön yargıları daha da pekiştirmek yerine onları kucaklayan yapıcı bir üslup kullanmak şüphesiz daha yerinde olacaktır.”

Macron’un Konuşmasından Sonra Paris’teki Camiye Polis Baskını

Macron, konuşmasında Fransa’daki okullarda başörtüsü takılmaması gerektiğini; ancak okulun dışında bunun mümkün olduğunu savunmuştu. Başörtüsünü inancı gereği takanları normal karşıladığını söyleyen Macron, ancak bunu “siyasi bir İslam projesi” ve provokasyon yapmak için takan kadınların da bulunduğunu iddia etmişti.

Macron’un konuşmasından bir gün sonra, 3 Ekim cumartesi sabah saatlerinde yaklaşık on beş polis, Paris’in 11. bölgesindeki yer alan Omar Camii’ne Arapça dersi esnasında baskın düzenledi. Polis baskını esnasında içeride ders yapan çocuklar ve öğretmenler vardı. “İslamistliğe ve Cemaatçi Ayrışmaya Karşı Mücadele Özel Birimi” tarafından yapılan operasyonun “klasik prosedür” olduğu ve baskın sonunda camide “yangın güvenliği ile ilgili çeşitli eksiklikler” tespit edildiği duyuruldu. Baskın, Macron’un konuşmasından sonra Fransa Müslümanlarına yönelik denetlemelerin bir işareti olarak yorumlanmıştı. (P, AA)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler