'Viyana Belediye Seçimleri'

Sosyal Demokratların Kalesi Viyana’da Belediye Seçimleri 11 Ekim’de

Avusturya’nın başkenti Viyana’da belediye başkanı ve eyalet meclis üyelerini belirlemek üzere 11 Ekim’de seçimler düzenlenecek. Viyana'daki Türkiye kökenlilerin seçimlerdeki muhtemel oy oranı ise yüzde 7.  

Fotoğraf: Hannes Mallaun / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Avusturya’nın başkenti Viyana’da belediye başkanı ve eyalet meclis üyelerini belirlemek üzere bu hafta sonu seçimler olacak. 5 yılda bir tekrarlanan seçimlerde 1 milyon 150 bin seçmen sandık başına gidecek. 150 bine yakın Türk’ün yaşadığı başkent Viyana’da 70 binin üzerinde Türk asıllı seçmenin olduğu tahmin ediliyor.

İrili ufaklı 13 partinin yarışacağı seçimde Viyana eyalet başkanı, eyalet meclisi ve 23 bölgenin belediye başkanlarının yanı sıra meclis temsilcileri seçilecek. Mektup yoluyla da oy kullanılabilen seçimlerde oy kullanma yaşı 16, seçim barajı ise yüzde 5. Viyana Eyalet Meclisi 100 üyeden oluşuyor. 50 sandalye ve üzerinde temsilciye sahip parti tek başına iktidara gelirken, aksi durumda koalisyon hükümeti kuruluyor.

Viyana’da 75 Yıllık Sosyal Demokrat İktidarı

Avusturya 9 eyaletle federal bir yapıya sahip. Bu nedenle güvenlikten sağlığa, eğitimden hukuka kadar yaşamın birçok alanında yerel yönetimler merkezi yönetime göre daha fazla söz sahibi. Nüfusunun yüzde 30’nu yabancıların oluşturduğu Viyana’da, yabancı kökenli Avusturya vatandaşlarıyla birlikte bu oran yüzde 40’ın üzerine çıkıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kesintisiz olarak Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) belediye başkanları tarafından yönetilen Viyana, 75 yıldır iktidarda kalan SPÖ’nün en güçlü kalesi olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 9 milyon kişinin yaşadığı Avusturya’da Viyana seçimleri her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başarmışsa da bu yılki seçimler öncekilere nazaran çok daha farklı geçiyor.

Özellikle iktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı ve Başbakan Sebastian Kurz’un Viyana seçimlerine gösterdiği ilgi, bu seçimin Başbakan için sıradan yerel seçimlere göre daha büyük bir anlam taşıdığına işaret ediyor.

Maliye Bakanı Gernot Blümel’i ÖVP’nin Viyana Belediye Başkan adayı olarak sahaya süren Kurz, “Viyana’da salgının kontrolden çıkmasından korktuğunu” ifade edip, Viyana yönetiminin salgınla mücadelede başarısız olduğu imasında bulunuyor.

ÖVP, Aşırı Sağcıların Oylarının Peşinde

Önceki seçimde yüzde 30 oy alan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) “İbiza skandalı” sonrasında ciddi oranda kan kaybetmesi ve eski liderlerinin farklı bir parti kurarak Viyana seçimlerine girmesi, buradaki seçmen potansiyelini kendi partisine devşirmek isteyen Kurz’u harekete geçirdi. Kurz, Viyana seçimleri öncesinde Türk ve Müslümanlara dair söylemler üzerinden aşırı sağcı seçmenin oyuna talip oldu. Aşırı sağcı partinin önceki seçimde kullandığı sloganları birebir sahiplenen Kurz ve ekibi, kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 10’lara gerileyen aşırı sağcı FPÖ’nün daha agresif bir seçim kampanyası yürütmesine yol açtı.

Seçimlere iki hafta kala yalnızca Türklerin işlettiği döner büfelerine mali baskınlar düzenleten ve Türklere ait cami derneklerine mali incelemeler başlatan Kurz’un Viyana adayı Maliye Bakanı Blümel de mali alanda etnik ayrımcılık yapmak iddiasıyla karşı karşıya. Blümel’in Viyanalı seçmeni bu tarz denetlemelerle etkileme yoluna gittiği öne sürülüyor.

Sosyal Demokratlar Seçimin Favorisi

Viyana’daki 75 yıllık Sosyal Demokrat iktidarı, SPÖ’süz bir koalisyon alternatifiyle devirmeyi planlayan Kurz, Viyana seçimlerinde elde edeceği başarıyla bir sonraki genel seçimlerde tek başına iktidara gelmeyi hedefliyor.

Son yapılan seçim anketlerine göre, SPÖ yüzde 42, ÖVP yüzde 20, Yeşiller yüzde 15 ve Yeni Avusturya Partisinin (NEOS) ise yüzde 6 oy alması bekleniyor. Bu tahminlere göre yüzde 7’nin üzerinde oya sahip Türk seçmenin tercihi kilit rol oynuyor. SPÖ’den mevcut Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, farklı kültürlere karşı hoşgörülü yaklaşımı ve Müslümanlarla geliştirdiği iyi ilişkilerle tanınıyor. Ancak SPÖ’nün Müslümanlara yönelik artan baskılar karşısında pasif tutumu, Türk ve Müslüman seçmenlerin bu partiye karşı kuşkularını artırıyor.

Avusturya’da aşırı sağcılıkla mücadeleyi parti politikasının merkezine koyan ve yeni kurulan Geleceğin Sosyal Avusturyası (SÖZ) isimli parti de bu sene ilk defa Viyana seçimlerine girecek. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler