'İslam Düşmanlığı'

Almanya’da 4 Ayda 188 İslam Düşmanı Suç Kaydedildi, Failler Serbest

Almanya'da Federal Hükûmet, Sol Parti'nin İslam düşmanı motivasyonuyla işlenen suçlarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Buna göre yılın ikinci çeyreğinde ülkede 188 İslam düşmanlığı içeren suç kayda geçti, faillerin hiçbiri ise yakalanmadı. 

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Alman Federal Hükümetinin, Sol Parti’nin soru önergesine verdiği cevapta, 2020 yılının ikinci çeyreğinde, yani mayıs ile ağustos aylarında toplam 188 İslam düşmanlığı suçunun kayıtlara geçtiği ifade edildi. Kayda geçen 188 suç vakası içerisinde 9 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşılan cevapta hükûmet, “İslam düşmanı” başlıklı siyasi motifli suçlar yüzünden ikinci çeyrekte hiçbir şüphelinin tutuklanmadığı ya da mahkum edilmediğini belirtti. Aynı zamanda bu sürede İslam ya da Müslüman düşmanı suçlar nedeniyle hiçbir soruşturma da açılmadı.

Aynı süre zarfında Almanya’da 15 cami de saldırıya uğradı. Fakat cami saldırılarıyla ilgili sayıların “cami derneklerine ya da diğer İslami kurumlara yapılan saldırıları kapsamadığı” ifade edildi. İslam düşmanlığı ile ilgili belirtilen sayıların, devam etmekte olan 2020 yılı için “geçici” hüviyette olduğu ve geriye dönük olarak güncellenebileceği de vurgulandı.

“Polise İntikal Etmeyen Birçok Suç Var”

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, söz konusu önergeye verilen cevapla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu rakamlar, bizim söylediklerimizi teyit ediyor.” dedi. Önergede sadece polise intikal eden olayların belirtildiğine ancak polise intikal etmeyen birçok İslam düşmanlığı vakasının da bulunduğuna işaret eden Kesici, şunları söyledi: “Aslında İslam düşmanlığının daha çok olduğu görülebilir. Özellikle salgın döneminde bu kadar suç işlenmesini, ilerleyen dönemlerde daha fazla suç işlenebileceğinin işareti olarak görmek mümkün.”

Kesici, İslam düşmanlığı motivasyonuyla işlenen suçların polis istatistiklerine girmesindeki zorluğa da değinerek şunları ekledi: “Bütün bu sayıların yanı sıra, bir de polise intikal etmesine rağmen, ‘İslam düşmanlığı’ kategorisinde değerlendirilmeyen suçlar da var. Örneğin başörtülü birisine saldıran bir suçlu hakkında, basit yaralama suçundan soruşturma açılırken, ‘İslam düşmanlığı’ motivasyonu gözardı edilebiliyor. Dolayısıyla İslam düşmanlığı konusunda karanlıkta kalan suç rakamlarının çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Kesici, İslam düşmanlığına karşı yeni kurulan komisyon ile Alman hükümetinin bu olayların farkına vararak karşı tedbirleri alacağını umduklarını kaydetti. Eylül ayında Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer “Müslüman Düşmanlığına Karşı Bağımsız Uzmanlar Komisyonu” üyelerini atamıştı. Bu komisyonun 2020 sonbaharda çalışmalarına başlaması ve Almanya’daki Müslüman düşmanlığı ile ilgili çalışmalar yaparak çözüm önerilerinde bulunması bekleniyor. (P, AA)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler