'Almanya'

Göçmen Kökenli Gençler Medyada Olumlu Rol Modeller Görmek İstiyor

Göçmen kökenli gençlerin medyadan beklentileri neler? Alman kamu yayın kuruluşu WDR, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşayan göçmen kökenli gençlere medyadan beklentilerini sordu.

Fotoğraf: @Shutterstock.com

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yaşayan insanların dörtte biri göçmen kökenli. Yüzde 28,8 oranla Almanya’daki birçok eyalete göre daha yüksek göçmen kökenli nüfus oranına sahip olan Kuzey Ren Vestfalya’da göçmen kökenli genç nüfus bir hayli fazla. Kuzey Ren Vestfalya merkezli kamu yayın kuruluşu Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR), eyalette yaşayan genç göçmen kökenli kişilere medyadan beklentilerini sordu.

WDR’ın yaptığı araştırmaya göre göçmen kökenli gençler, Alman medyasını önemsiyor. Gençler çoğunlukla dijital medyayı kullanıyor, eğlence ve hizmet alanındaki gelişmeleri takip ediyor ve özellikle yaşadıkları bölgelerin haberlerini takip ediyor. Elde edilen sonuçlara göre, genç Almanlar ile genç göçmen kökenlilerin medyadan beklentileri çok benzer. Ayrıca genç göçmen kökenliler, ebeveynlerinin aksine köken ülkelerinin medyasına fazla ilgi duymuyor. Araştırmaya katılan İtalyan bir genç bu durumu şöyle açıklıyor: “Eğer geldiğim ülkede kötü bir şey olduysa, bu benim ilgimi çekiyor ve araştırıyorum. Lakin günlük konular ve önemsiz şeyler pek ilgimi çekmiyor.”

Gençler Göç Konusunda Yapılan Haberler Hakkında Ne Düşünüyor?

Araştırma sonuçlarına göre göçmen kökenli gençlere, göç ve göçmenler hakkında yapılan haberleri nasıl buldukları sorulduğunda birçok farklı görüş beyan ediliyor. Araştırmaya katılan gençlerden bir kısmı, medyayı duygusal olmak ve sürekli negatif içerikli haberler yazmakla eleştiriyor. Buna örnek olarak göçmen kökenlilerin çoğu zaman suç haberleriyle medyaya yansıtılması ve içerikten bağımsız olarak negatif haberde olay ile göçmen kökenli olmak arasında ilişki kurulması gibi faktörlerin etkili olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan bazı katılımcılar ise medyanın göçle alakalı yapmış olduğu haberleri genel olarak olumlu bulduklarını belirtiyor.

Medyada Göçmen Kökenli İnsanlar Görmek İstiyoruz

Araştırmaya katılan gençlerin çoğu, toplumun farklı kesimlerinin medyada daha fazla yer alması gerektiği konusunda hemfikir. Gençlerin bir başka beklentisi ise rol model olabilecek göçmen kökenli insanların medyada daha görünür hale gelmesi. Bu dileğin gerçek olmasını isteyenler, katılımcıların üçte ikisini oluşturuyor. Araştırmaya katılan bir genç, konuyla alakalı şunları dile getiriyor: “Göçmen kökenli birisini televizyonda gördüğümde; ne güzel, televizyona çıkacak kadar başarılı olmuş diyorum.” (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler