'Almanya'

Mannheim’da İslami Defin için İnşa Edilen Gasilhanenin Açılışı Gerçekleştirildi

Almanya’nın Mannheim kentindeki merkezî mezarlık için inşa edilen gasilhanenin resmî açılışı geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirildi.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Mannheim şehrinde Müslümanlar artık cenazelerini merkezî mezarlıkta yıkama imkânına sahip. Perşembe günü düzenlenen resmî törenle birlikte gasilhanenin açılışı gerçekleştirildi. Daha öncesinde cenaze yıkama işlemleri ölen kişinin yakınları tarafından farklı bir yerde gerçekleştirildikten sonra mezarlığa getiriliyordu.

Gasilhanenin açılışında bulunan Belediye Başkanı Felicitas Kubala, amaçlarının Mannheim’da yaşayan tüm vatandaşlara cenazelerini kendi kültürel gelenek veya dinî inançlarına göre defnetme fırsatı vermek olduğunu söyledi. Kubala ayrıca gasilhane inşasının şehirdeki başarılı entegrasyonun bir yansıması olduğunu söyledi.

Belediyeden alınan bilgiye göre gasilhane yeni depo alanında bulunuyor. Gasilhanenin maliyeti ise yaklaşık 200 bin Avro oldu. Gasilhaneye ait önemli detaylar Mannheim’daki Müslüman cemaatlerin, mezarlık idaresinin ve sorumlu mimarlık bürosunun iş birliğiyle kararlaştırılarak uygulamaya konuldu.

Mezarlıklardaki Müslüman Cenazelerinin Sayısı Artıyor

Özel işletme yöneticisi Andreas Adam da yıkama tesislerinin yanı sıra vefat eden kişiler için iki soğutma hücresinin de odaya entegre edildiğini söyledi. Adam, tesisin cenaze işleriyle uğraşan kişiler tarafından memnuniyetle karşılanacağını umduklarını belirtti.

Mannheim İslam Toplulukları Çalışma Grubu (AKIG) adına konuşan Rabit Kadrii de belediye ile gerçekleştirilen iyi işbirliği için teşekkür etti. Kadrii, “Bu vesileyle, gasilhane projesini destekleyen belediye meclisi, şehir idaresi ve sivil toplum gibi sürece dahil olan ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz yaz, Müslümanların Norderstedt’te bulunan bir mezarlığa defnedilmesini kolaylaştırmak adına özel bir yıkama odası kurulmuştu. İstatistikler, Almanya’da gömülü Müslümanların sayısının giderek arttığını gösteriyor. Bu artış mezarlıklarda gasilhaneye olan ihtiyacı da artırıyor.

Almanya’da Gasilhaneler

Almanya’da yaklaşık 5 milyon Müslüman bulunuyor. Göçmen olarak başladıkları bu yolculuktaki “son göç” de çoğu zaman bu ülkede gerçekleşiyor. Vefat eden Müslümanların cenazelerinin nerede yıkandığı sorusunun cevabı ise çeşitlilik gösteriyor.

Almanya’da Müslüman bir cenazenin yıkanabilmesi için dört alternatif söz konusu. Bunlardan ilki caminin gasilhanesi, ikincisi hastaneler, üçüncü alternatif ise mezarlıkların gasilhaneleri. Son alternatif ise cenaze firmalarının gasilhaneleri. Gasilhaneler artık mezarlık hizmetlerinin önemli bir parçası olmuş durumda. (fa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler