'Cami Saldırıları'

Cami Saldırısında İstihbarat Parmağı: “Gizli Servis Saldırıyı Engellemedi”

Avusturya’nın Graz şehrinde bulunan bir camiye 6 Mayıs 2016 gecesi bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda cami inşaatına domuz kafaları asıp minareye domuz kanı döküldü. Saldırıdan haberdar olmasına rağmen engellemeyen gizli servis çalışanları, önümüzdeki ay hâkim karşısına çıkacak.

Fotoğraf: Avusturya Graz şehrindeki camiye 6 Mayıs 2016 tarihinde domuz kafalarıyla saldırı düzenlendi.

Avusturya’nın Graz şehrindeki İslam Kültür Merkezi çok uzun süre tehdit ve saldırılara maruz kaldı. Cami 2016 yılının nisan ayında tehdit mektupları aldı. Ondan birkaç sene önce ise caminin inşaat alanına domuz kafaları bırakıldı. Fakat 2016 yılının 6 Mayıs gecesi gerçekleşen saldırı hepsinden farklıydı. 6 Mayıs’ta cami inşaatına yine iki domuz kafası asılıp minareye kan dökülürken, bu saldırıdan Avusturya gizli servisinin de haberi vardı. Fakat gizli servis, aşırı sağcıların camiye saldırmasını engellememişti.

Bir hukuk devleti skandalı olan ve Almanya’daki iç istihbarat kurumu ile NSU terör örgütü arasındaki ilişkileri hatırlatan bu olayın arka planı ise şöyle:

6 Mayıs gecesi caminin etrafında oturanlar iki saldırganı fark etti ve polise haber verdiler. Camiye domuz kafaları bırakan 46 yaşındaki zanlı, olay mahallinde hemen o gün polis tarafından yakalandı. İkinci saldırgan ise, Avusturya iç istihbarat teşkilatının ajanlarından bir tanesiydi. Bu ajan, aşırı sağcıların içine sızmış bir istihbarat çalışanıydı. Bu ajan, camiye yönelik bir saldırı gerçekleşeceğini amirlerine bildirmiş, fakat buna rağmen saldırı engellenmemişti. Hatta saldırı esnasında istihbarat servisinin başka elemanlarının da olay mahallinin yakınlarında olduğu biliniyordu. Zira Graz’daki cami, o sıralar daha önce yapılan birçok saldırı nedeniyle gizli servis tarafından da gözetim altındaydı.

Saldırganlar Hâkim Karşısında

Perspektif 2016 yılının kasım ayında “cami saldırısında istihbarat parmağı” ile ilgili bir haber yayınladı. 2019 yılının nisan ayında cami saldırganları mahkemeye çıkarıldı. Graz-West Bölge Mahkemesinde üç erkek ve bir kadın, mülke zarar ve dinî öğretilerin aşağılanması suçlarından yargılandılar. Duruşma, “kamu düzeni ve ulusal güvenlik” gerekçesiyle gizli olarak düzenlendi. Hâkim, mahkeme salonuna giren izleyicileri dışarı çıkartarak “istihbarat servisinin çalışmalarının ve memurların kimliklerinin korunması”, aynı zamanda “aşırıcı propagandanın önlenmesi” gibi gerekçelerle herkesi dışarı çıkardı. Duruşma sonunda dört zanlı da suçlarını itiraf ettiler. Üç erkek suçlu bulundu. Saldırganlardan ikisi, daha önce hüküm giymiş oldukları için ek ceza almadı, birisi 2.400 Euro para cezasına çarptırılırken, kadın saldırgan ise mahkemeyle uzlaşı sonucu 450 Euro ödedi.

İstihbarat Memurları Yargılanacak

ORF’nin haberine göre, saldırının üzerinden 4, mahkemenin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra şimdi Graz’daki cami saldırısıyla ilgili yeni bir mahkeme süreci daha başlıyor: Avusturya Askerî İstihbarat Servisinden iki memur, önümüzdeki kasım ayının sonunda Graz Bölge Ceza Mahkemesinde “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla yargılanacaklar. Memurlar Graz’daki cami saldırısına karıştıkları, saldırı planını bildikleri hâlde müdahale etmedikleri gerekçesiyle hâkim karşısında olacak.  

Saldırıdaki faillerden Thomas K. ile işbirliği yapan ikinci saldırgan Georg B.’nin (34) aslında muhbir olduğu Anayasayı Koruma Eyalet Ofisi tarafından geçtiğimiz senelerde teşhis edilmişti. İddialar arasında Georg B.’nin 5 Mayıs 2016 sabahında askerî istihbaratı camiye gerçekleştirilecek saldırı hakkında bilgilendirdiği yer alıyor. Yine iddialara göre istihbarat servisinden yüksek rütbeli bir subay, polisi bilgilendirmek yerine operasyonu yönetmek için Viyana’dan Graz’a gitti. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler