'Myanmar'

AB’den Myanmar’a: “Demokratik Sürece Arakanlı Müslümanları Da Dahil Edin”

Avrupa Birliği (AB), Myanmar hükümetine çağrı yaparak ülkedeki demokratik sürece Arakanlı Müslümanlar dahil tüm etnik, dini ve azınlık grupların dahil edilmesini istedi.

9 Kasım 2020 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com

AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Myanmar’da hafta sonu düzenlenen seçimler hakkındaki açıklamasında, AB’nin Myanmar’daki demokratik sürecin destekçisi olduğunu, sürecin tamamlanmasını beklediklerini bildirdi. Myanmar anayasasının hala temel hakların herkes tarafından kullanılmasına sınırlamalar getirdiğini vurgulayan Massrali, “AB, Arakanlı Müslümanlar dahil ülkedeki tüm etnik, dini ve azınlık grupların sürece tam olarak dahil edilmesi ile meşru medeni ve siyasi hakların herkese sağlanması çağrısını devam ettirmektedir.” ifadesini kullandı.

Massrali, ara seçimlerin de en kısa zamanda yapılmasını beklediklerini belirterek, Myanmar makamlarına seçim sistemini uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmeleri çağrısı yaptıklarının altını çizdi. Seçim sürecinde bazı zorluklar olduğunu ifade eden Massrali, sonuçlar açıklandığında tüm tarafların demokratik reformlara başlaması gerektiğini, farklı görüşlere hoşgörülü yaklaşımın ve siyasi sorunlara çözüm bulunması için canlı bir tartışma ortamının hayati önem taşıdığını kaydetti.

İngiliz Bakan “Özgür Ve Adil Seçim” Çağrısında Bulundu

İngiltere’nin Asya’dan Sorumlu Devlet Bakanı Nigel Adams, Myanmar’daki seçimlerde azınlıkların bulunduğu bölgelerde seçime katılımın engellendiğini belirtilerek, Myanmarlı yetkililere bu bölgelerde ilk fırsatta “özgür ve adil seçimlerin” yapılmasını sağlama çağrısında bulundu.

Adams yaptığı yazılı açıklamada, seçimlerin Myanmar’ın demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydetti. “Myanmar’dakilerin zor kazandıkları oy verme haklarını kullanabildiklerini ve demokrasi taleplerinde kararlı olduklarını gördüğümüz için mutluyuz.” ifadesini kullanan Adams, İngiltere’nin yeni hükümet ve Myanmarlı sivil toplumla birlikte çalışacağını aktardı.

Arakanlı Müslümanlara Seçme Hakkı Yok

Adams, Arakanlı Müslümanların ve ülkedeki diğer azınlıkların seçme ve seçilme haklarından mahrum bırakıldığını ve bunun için büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını vurguladı. Çatışma bölgelerindeki seçimlerin gerekçesiz ve şeffaflık olmadan iptal edildiğine dikkati çeken Adams, “Ülkedeki herkesin Myanmar’ın siyasi sürecine tam katılımını sağlamak için vatandaşlık kanununu değiştirmek hayati önem taşıyor.

Myanmarlı yetkilileri seçimleri iptal ettikleri bölgelerde ilk fırsatta özgür ve adil seçimlerin yapılmasını sağlamaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Adams, Arakan ordusu tarafından kaçırılan parlamento adaylarının da derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Myanmar’da İkinci Demokratik Seçimler

Myanmar‘da uzun süren askeri yönetimin ardından ikinci demokratik seçimler için halk dün sandık başına gitti. Ülkede 90’ın üzerinde siyasi parti seçim yarışına katıldı. Oyların çoğunluğunu, 75 yaşındaki Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii’nin liderliğindeki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) ve ordunun desteklediği Dayanışma ve Kalkınma Birliği Partisinin (USDP) alması bekleniyor.

İki meclisli parlamenter sistemle yönetilen Myanmar‘ın Senatosu 224, Temsilciler Meclisi 440 üyeden oluşuyor. 56 senatör ve 110 milletvekilinin ordu tarafından atandığı ülkede her iki meclisten toplam 322 sandalye elde eden parti, hükümet kuracak çoğunluğu sağlıyor. Ülkenin devlet başkanı, genel seçimlerin ardından Senato ve Mecliste yapılan oylama ile belirleniyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler