'İsveç'

Malmö İdare Mahkemesi: “Okullarda Başörtüsü Yasağı Anayasaya Aykırı”

İsveç'in Skåne bölgesinde bulunan Skurup ve Staffanstorp belediyelerinin getirdiği okullarda başörtüsü yasağı Malmö İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Mahkeme, yasağın din özgürlüğüyle ilgili anayasal hükme ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu hükmüne vardı.

Copyright

İsveç’in Skåne bölgesinde bulunan Skurup ve Staffanstorp belediyelerinin getirdiği okullarda başörtüsü yasağı Malmö İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Mahkeme, iki Skåne belediyesinin getirmek istediği başörtüsü yasağının din özgürlüğü ile ilgili anayasal hükme ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, ne eğitim yasasının ne de farklı bir yasanın, yerel yönetimlere bu tür kısıtlamalar getirme hakkı vermediğine de atıfta bulundu.

İsveç Ayrımcılıkla Mücadele Ombudsmanı (DO)  Skurup Meclis Üyelerinin aldığı kararın Ayrımcılıkla Mücadele Yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasını istemişti. DO’ya göre, kararın amacı din veya inançla ilgili kıyafetleri yasaklamaktı. Buna karşılık, belediye yetkilileri, yasağın amacının göçmenlerin entegrasyonunu kolaylaştırmak olduğu açıklamasında bulunmuştu.

Malmö İdare Mahkemesinin aldığı kararın ardından Staffanstorp belediye başkanı Christian Sonesson, mahkeme kararıyla ilgili olarak temyize gideceklerini duyurdu.

Ne Olmuştu?

Staffanstorp belediyesi, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için başörtüsü yasağı kararı alırken; Skurup’un belediyesinin aldığı karar ise, okul öncesinde ve ilkokulda öğrenim gören öğrencileri ve bu kurumlarda çalışan personelleri kapsıyordu. İlçede bulunan Prastamosse Okulunun Müdürü Mattias Liedholm, yasağı tanımadığını ve kendi okulunda bu yasağı uygulamayacağını açıklamıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler