"Fransa"

Macron CFCM’de Ulusal İmamlar Konseyi Kurmasını Talep Etti

Fransa İslam Konseyi CFCM, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talep ettiği Ulusal İmam Konseyi kurma teklifi üzerine hazırlıklara başladı. Ayrıca Macron, CFCM’den kendisine bağlı federasyonların uymak zorunda olacakları cumhuriyet değerleri tüzüğünü iki hafta içinde yazmasını istedi.

Fotoğraf: CIMG | Değişiklikler: Perspektif

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2 Ekim’de yaptığı konuşmada Fransa İslam Konseyinden (CFCM) Fransa’daki imamları belgelendirmekle sorumlu bir Ulusal İmam Konseyi oluşturmasını talep etmişti. Bu talebe cevap veren CFCM, hazırladığı taslağı 18 Kasım Çarşamba günü Emmanuel Macron’a sundu.

Söz konusu imam konseyi projesi gayri resmî şekilde kendisini imam olarak tanıtıp faaliyet gösterenlere karşı tasarlandı. Buna göre kuruluş, imamları resmî olarak tanıyacak ve onlara meslekî bir kart verecek. İmam Konseyinin oluşturacağı etik kurallarını ihlal edenlerin ve CFCM’in hazırlayacağı cumhuriyet ilkeleri tüzüğüne karşı gelenlerin resmî yetkilerine son verilip kartlarına el konulacak.

CFCM, önümüzdeki altı ay içinde imamları eğitim seviyelerine göre sınıflandıracak. İmamlar derecelerine göre “namaz kıldıran imam”, “vaaz veren imam” ve “ilahiyatçı imam” olarak kategorize edilecek. Üniversite eğitiminden Fransızca bilgisi ve çeşitli diplomalara kadar farklı düzeylerde yeterlilik istenecek. Mevcut imamların da bu modele uyması gerekecek. Konuyla ilgili bir yasa tasarısının 9 Aralık’ta Bakanlar Kuruluna sunulması bekleniyor.

Yabancı Müdahale ve Bağlantılara Son Veriliyor

Cumhurbaşkanı Macron aynı zamanda CFCM’den iki hafta içinde İçişleri Bakanlığı ile birlikte bir “Cumhuriyet Değerleri Tüzüğü” taslağı hazırlamasını istedi.

Elysee’ye göre metin, Cumhuriyet değerlerinin tanınmasına değinmeli ve Fransa’da İslam’ın siyasi bir hareket değil, bir din olduğunu belirtmeli. Ayrıca taslağın yabancı devletlerin müdahale ve bağlantısının sona ermesini şart koşması da söz konusu. Cumhurbaşkanlığı Türkiye, Fas ve Cezayir tarafından geçici olarak görevlendirilen 300 yabancı imamın Fransa’daki varlığına dört yıl içinde son vermeyi planlıyor.

CFCM’i oluşturan federasyonların başkanlarıyla görüşen Emmanuel Macron, bunlardan üçünü (Fransa Müslümanları MF ve Millî Görüş de dâhil olmak üzere) cumhuriyetçi bir vizyona sahip olmamakla suçladı. Tüzüğü imzalamaya yönelik olası bir reddin sonuçlarına katlanmakla tehdit ederek, onları bu tür belirsizliklerden kurtulmaya davet etti.

CIMG’den Açıklama

Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonunun (CIMG) paylaştığı, “Ulusal İmamlar Konseyi’ne evet! Barış İslam’ına evet!” başlıklı bildiride CFCM’in Elysee sarayında 18 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanıyla düzenlediği toplantıyla ilgili açıklamalar yer aldı. İki saatten fazla süren görüşmede Ulusal İmamlar Konseyinin detayları paylaşıldı.

Amaçlarının yabancı ülkelerden tamamen bağımsız bir Fransız Müslüman topluluk oluşturmak olduğu duyurulan bildiride, Ulusal İmamlar Konseyinin siyasi İslam’ın ve herhangi bir dış müdahalenin reddi anlamına geldiği açıklanıyor: “Bu Konseyin rolü, Fransa’da camide görev yapan imamları ilahiyat becerilerine ve dinî konularda fetva yetkilerine göre belgelendirmek olacak. Bu projeyi tek bir kılavuzla, Cumhuriyet vizyonuyla tasarladık ve üzerinde çalıştık. Her birimiz birer Fransız ve Müslüman olarak cumhuriyetçi değerlere bağlıyız.”

Hâlihazırda faaliyette olan imam ve kadın din görevlileri için iki eğitim merkezi bulunduğunu beyan eden CIMG, bu bildiride kurumun Fransa’da 40 yılı aşkın süredir var olduğunu, ülke genelinde 71 cami ve 286 dernek yönettiğini hatırlattı. Açıklamada Cuma namazlarına yaklaşık 63.000 kişilik bir cemaatin katıldığı not edilirken diğer yandan CIMG derneklerinin toplamda 19.333 üyesi olduğunun altı çiziliyor. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler