'Devlet Gözetimi'

Alman Federal Polisine Telefonları Dinleyip ve Epostaları Okuma Yetkisi

Almanya’da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) önde gelen yerel siyasetçilerinin uzlaşısına göre Federal Polis, ortada somut bir suç olmadığı durumlarda önleyici tedbir olarak telefon görüşmelerini ve e-posta trafiğini gözetleyebilecek. 

3 Aralık 2020 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Alman Federal Meclisinde hükûmeti oluşturan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) önde gelen yerel siyasetçilerinin uzlaşısına göre Federal Polis, telefon görüşmelerini ve e-posta trafiğini önleyici tedbir olarak gözetleyebilecek. Söz konusu “telekomünikasyon gözetimi” ekseriyetle devlet kurumları tarafından ve genellikle katılımcılarının bilgisi olmadan belirli bilgilerin toplanmasını kapsıyor.

Polisin Görevleri Genişletilmek İsteniliyor

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU), Almanya’da sınırlı görevleri olan Federal Polise daha fazla yetki vermek istemişti. Ocak 2020’de Seehofer bu kapsamda ilk yasa tasarısını sunmuştu, fakat Adalet Bakanı Christine Lambrecht (SPD) tarafından engellenmişti. SPD Lideri Saskia Esken’in direnişi nedeniyle tasfiye edilmiş olan bu taslak sonunda başarısız olmuştu. Ancak CDU/CSU ve SPD’nin yerel siyasetçileri, bakanlık olmadan, bu konuyu müzakere edip uzlaşmaya vardılar.  Önümüzdeki sonbaharda yapılacak genel seçimlerde ise uygulamaya başlamak istediklerini bildirdiler. Almanya’da eyalet polisleri bir süredir önleyici tedbir olarak gizli dinleme hakkına sahip. Federal Polise ise şimdiye kadar yalnızca ceza soruşturmaları kapsamında telekomünikasyon gözetimi izni verilmişti.

Federal Polisin bilgisayarların sabit disklerini gizlice aramasına izin verilmeyeceği, ancak cezai suçları önlemek için telefonları, e-postaları ve SMS trafiğini dinleyebilmesi veya okuyabileceği gündemde. Bu tedbirler bireysel vakalarda ve mahkeme kararı ile uygulanabilecek. Federal Polisin “kaynak telekomünikasyon gözetimini” ancak insan kaçakçılığını ve planlanmış yabancı kaçakçılığını önlemek söz konusu olduğunda kullanmasına izin verilecek. Bu sistem ile polis, hedef kişinin bilgisayarına veya akıllı telefonuna, bir casusluk yazılımı yerleştirerek gözetimi gerçekleştirebilecek.

Alman Federal Suç Dairesinin WhatsApp Mesajlarını Okuyabildiği İddiası

Temmuz 2020’de Batı Alman Televizyon Kurumu (WDR) ve Bavyera Televizyon Kurumunun (BR) ortak haberinde, İçişleri Bakanlığına bağlı Federal Suç Dairesinin (BKA) “Bilgi Teknolojisi İzleme” biriminin şifrelenmiş WhatsApp sohbetlerini takip edebilmenin bir yolunu bulduğu belirtilmişti.

WhatsApp veya Telegram gibi şifreli mesajlaşma servislerinin istihbarat tarafından gözetlenmesinin, normal telefon görüşmeleri veya SMS mesajlarının gözetlenmesinden daha karmaşık olduğu biliniyordu. Ancak habere göre, yetkililer artık şifreli mesajlaşma servislerini de gözetleyebiliyordu. Haberde BKA’nın şüphelendiği kişilerin mesajlarına herhangi bir casus yazılım yüklemeden “WhatsApp Web” sistemini kullanarak ulaşabildiği ileri sürülürken, kurum içi yazışmalarda, “BKA, WhatsApp hesabından gelen metin, video, görüntü ve kısa sesli mesajların gerçek zamanlı izlenmesini sağlayan bir metoda sahiptir. Şüphelenilen kişinin rehberindeki kişiler de bu şekilde bilinir hâle getirilebilir.” ifadelerinin kullanıldığı kaydedilmişti. (P)

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler