"Almanya"

Almanya’daki Camilerde Dijital Etkinliklerin Bilançosu

Almanya’da faaliyet gösteren Mediendienst Integration’un son araştırmasında ülkedeki camilerin dijital etkinlikleri konu edildi. 480 caminin incelendiği araştırmaya göre koronavirüs krizi camilerin dijitalleşmesine büyük oranda katkı sağladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Koronavirüs salgını dinî cemaatleri de yakından etkiledi. Salgın tedbirleri kapsamında bazı ibadethaneler kapılarını kapatmak zorunda kalırken, Almanya’da camiler katı hijyen tedbirleri altında faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Mesafe kurallarının uygulandığı camilerde birçok etkinlik de dijital alana kaydı. Din bilimci Samira Tabti tarafından Mediendienst Integration için hazırlanan rapora göre koronavirüs krizinde birçok cami etkinliklerini dijitalleştirirken, diğer camiler de dijitalleşme planları yapıyor. 480 caminin incelendiği, 100 camiyle ise anketlerin yapıldığı araştırmada dijitalleşme, cemiyet üyeleri ve idarecileri tarafından olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Diğer yanda dijital etkinliklerin düzenlenmesi için teknik bilgi eksikliği de vurgulanıyor.

Raporda cami cemiyetlerinin en çok Facebook ve kendi internet sitelerini kullandığı; Instagram ve Twitter gibi sosyal mecraların ise çok tercih edilmediği belirtiliyor.

Camilerin Dijital Etkinlikleri Bilinmiyor

Raporda, Almanya’da Selefi grupların çevrimiçi ağlardaki etkinlikleri genelde mercek altına alınırken, İslami dernek ve cemiyetlerin internetteki faaliyetlerinin araştırılmadığı dile getiriliyor.

Araştırmada incelenen cemiyetlerin yarısı bir ya da birden çok çevrimiçi hizmetten faydalanıyor. Youtube Müslüman cemiyetler tarafından nadiren, dinî içeriklerin sunulması amacıyla tercih ediliyor. Ankete katılan cemiyetlerden dörtte birinden fazlası, dijital etkinliklerini pandemi nedeniyle genişletmiş, yüzde 18’i ise genişletmeyi planlıyor. Katılımcıların yüzde 16’sı çevrimiçi hizmetler sunamadıklarını, bunun nedeninin de maddi kaynaklarla ilişkili olduğunu belirtiyor.

Raporda ayrıca cami cemiyetlerinin hangi hizmetleri dijital sunduğu da belirtiliyor. Bunlar arasında cemiyetlerin yüzde 45’i idari hizmetlerini, yüzde 42’si dinî konulardaki hizmetlerle sohbetleri, yüzde 38’i din dersini, yüzde 37’si manevi rehberlik hizmetlerini, yüzde 30’u ise danışmanlıklarını dijital olarak sunuyor. Cemiyetlerin yüzde 25’inde de cuma hutbeleri dijital olarak sunulan hizmetler arasında yer alıyor.

Dijital Etkinlikler Ramazanla Hız Kazandı

Geçtiğimiz ramazan ayında Almanya’daki büyük İslami kuruluşlar pandemi nedeniyle camilerin kapatılması ve irtibat kısıtlamaları nedeniyle dijital alana yönelmişti. Bu kapsamda Almanya’da Türkçe olarak yayın yapan Camia TV de YouTube yayınına başlamış, diğer birçok kurum zoom ve çeşitli platformlar üzerinden sohbetler ve etkinliklerine devam etmişti.

Almanya’da 2.500 civarında cami ve mescit olduğu tahmin ediliyor. Mediendienst Integration’un temsili olmayan araştırmasında İslami cemiyetlerin çevrimiçi sunumlarına dair bir izlenim oluşturulması amaçlanıyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler