'Kovid-19'

Dijital Ramazan: 11 Ayın Sultanı YouTube ve Zoom’la Geldi

Müslümanların heyecanla beklediği ramazan ayı geldi. Koronavirüs salgını nedeniyle Almanya, Hollanda ve İngiltere’de ramazan ayı dijital aktivitelerle geçecek. Müslüman cemaatin dijital ramazan hazırlıklarını derledik.

2020 yılında Ramazan koronavirüs tedbirleriyle geçecek. Fotoğraf: Shutterstock

“11 ayın sultanı” ramazan geldi. Avrupa’daki Müslümanların heyecanla beklediği ramazan ayı bu yıl koronavirüs salgını tedbirleriyle geçecek. Alınan önemler nedeniyle toplu iftar ve teravih gibi ramazan pratikleri bu sene alışılmışın dışında gerçekleşecek gibi görünüyor. Birçok Müslüman alternatif ramazan arayışına girerken dijital platformlarda sunulan aktiviteler de çoğalıyor.

Ramazanda Dijital Sohbetler

İngiltere Müslüman Konseyi (MCB), bu sene ramazanda Müslüman cemaatin teravih namazlarını evde kılması, online sohbetlere katılması ve iftarları video paylaşım uygulamaları üzerinden yapmasını tavsiye etti. Öte yandan özellikle küçük camiler teknik altyapı eksikliği nedeniyle ramazan faaliyetlerini dijital ortama aktarmakta zorluk çekebiliyor. Büyük camiler ise internet üzerinden sohbet ve cuma hutbelerini yayınlıyorlar. Bunun yanı sıra bazı camilerde WhatsApp uygulamasıyla mukabele grupları açılıyor. Cemaate bilgilendirmeler ise Facebook üzerinden yapılıyor.

Ramazanın dijitalleşmesi, aynı zamanda başka fırsatları da beraberinde getiriyor. Dijital araçlarla Müslümanlar yalnızca kendi bulundukları şehirdeki ramazan sohbetlerine değil, dünyanın başka bir ucunda düzenlenen herhangi bir ramazan sohbetine de çevrimiçi olarak katılabiliyorlar. Farklı dillerde gerçekleşen dijital sohbetler bu açıdan hem daha geniş bir kitleye hitap ediyor, hem de çok daha hızlı ve kolay düzenlenebiliyor. Almanya’da Türkçe olarak yayın yapan Camia TV de “Gönül Sohbetleri” yayınlarıyla günlük olarak YouTube’da seyircilerle buluşuyor.

Camilere Online Bağışlar

Koronavirüs salgını nedeniyle camilerin kapanmasıyla birçok cemiyette finansal sorunlar baş gösterdi. Cuma namazında yapılan bağışlarla zekat ve fitre ödemelerini daha kolay toplayabilmek adına bazı camiler dijital çözüm arayışında. Kimileri ise dijital imkânlarla camiye ek gelir sağlamaya çalışıyor. Örneğin Hollanda’nın Amsterdam şehrinde bulunan Mavi Cami’nin imamı Yassin Elforkani salgın nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları başladığı andan itibaren birçok faaliyeti internet üzerinden yapmaya başladıklarını anlatıyor. Finansal anlamda camiye destek vermek için caminin halılarını parça halinde internetten satışa çıkardıklarını belirten Elforkani, bu şekilde insanlardan camiye ve binanın onarımına maddi destek topladıklarını belirtiyor. Hollanda’da bulunan Venlo Tevhit Camisi de ülkede kullanılan kolay para transferi uygulaması “Tikkie” aracılıyla zekât toplamayı planlıyor.

Yaşlı Müslümanlar Dijital Faaliyetlerin Neresinde?

Ramazanda dijital faaliyetler artarken, bu alana erişimi olmayan insanlar da var. Almanya’nın Bochum şehrinden Rabia ve Yusuf Şimşek çifti Alman Basın Ajansı’na (DPA) verdikleri röportajda dijital ortamda ramazanı en iyi şekilde geçirmenin alternatiflerinden bahsederken, özellikle yaşlıların dijital yayınlarda zorluk çektiklerini vurguluyor. Yusuf Şimşek, 70 yaşındaki ebeveynlerinin sosyal medya kullanımında zorlandığını, bu yüzden kendilerini yalnız hissettiklerini söylüyor. Bununla birlikte yaşlılar için dijital çözümler arayan camiler de var. Hollanda Haaglanden Bölgesi İslami Kuruluşlar Birliği (SIORH) Genel Başkanı Abdelhamid Bouzzit, yaşlıların camiye gelemedikleri için günlük en az yarım saat fiziksel egzersizden mahrum kaldıklarını düşünerek Facebook üzerinden canlı yayında jimnastik dersleri sunacaklarını belirtiyor.

Dijital Ramazanın Öncüleri: Üniversite Öğrencileri

Dijital platformlara taşınan ramazan etkinliklerinin en çok gençler tarafından rağbet görmesi bekleniyor. Gençler özellikle Zoom gibi çevrimiçi konferans hizmetleri sunan uygulamalara kolayca erişiyorlar. Ayrıca YouTube kanalları üzerinden üretilen içerikler de ramazanda hayli çoğalacak.

Almanya’nın Aachen şehrinde bulunan Uluslararası Müslüman Öğrenciler Birliği (IMSU) sosyal medya kanallarında ramazana özel takvimler, dinî içerikli paylaşımlar ve haftalık sohbetleriyle öğrencilere destek vermeyi planlarken, Almanya’daki Brauschweig Teknik Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Birliği (UMSBS) her hafta ramazana dair konularla webinar düzenleyecek. Hollanda’da faaliyet gösteren IDEE Öğrenci Birliği, Facebook sayfalarında ramazan ayı boyunca Zoom uygulaması üzerinden haftalık halka ve iftar düzenleyecekler. Hollanda’dan Anatolia Öğrenci Birliği ise ramazan ayı boyunca sosyal medya üzerinden aktif bir şekilde paylaşım yapmayı planlıyor. Son olarak, İngiltere’nin Londra şehrinde bulunan Kingston Üniversitesi İslam Birliği ramazan ayında Zoom uygulaması üzerinden her cuma kadınlara sohbet düzenleyecek.

11 ayın sultanı bu sene kendisini en çok Zoom, YouTube ve diğer çevrimiçi uygulamalarda göstereceğe benziyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler