'Kovid-19'

Almanya’da Camilerin Açılması İçin Yol Haritası Hazırlandı

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM), Almanya’daki camilerin kademeli bir şekilde açılması için bir konsept geliştirdi. Konsept yetkililer ve uzmanlar ile birlikte müzakere edilecek.

Duisburg Merkez Cami | Fotoğraf: Shutterstock

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) yaptığı basın açıklamasında, Almanya’da camilerin kademeli bir şekilde açılması için bir konsept geliştirdiğini duyurdu. Hazırlanan konsept yetkililer ve uzmanlar ile birlikte istişare edilecek.

Almanya’da 17 Nisan’da dinî cemaatlerin temsilcileri ile birlikte Federal İçişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda, koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirlerin yakın zamanda gevşetilmesi konusunda olumlu sinyaller verilmişti. Bu bağlamda, “dinî yaşamın kademeli olarak başlatılması” için konsept çalışmalarına başlanmıştı.

“Camiler Sorumluluklarının Bilincindeler”

Basın açıklamasında KRM, federal ve eyalet hükümetlerinin kriz zamanlarında dinî yaşamın tekrar başlamasına önem vermelerini takdir ettiklerini belirtti. Uygulamaların temkinli ve özenli bir şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayan KRM, sorumluluklarının bilincinde olduğunu ifade etti.

KRM Sözcüsü Burhan Kesici, enfeksiyon riskini azaltma çabaları bağlamında, Müslüman cemaatlerin de, diğer dinî cemaatler gibi toplu ibadeti durdurma kararı aldığını hatırlattı. Toplu ibadeti durdurma kararının titizlikle alındığını söyleyen Kesici, aynı hassasiyetin camilerin yeniden kademeli olarak açılması için de gösterileceğini belirtti. KRM tarafından hazırlanan konsept ilk etapta yetkili makamlar ve uzmanlar ile istişare edilip onların tavsiyeleri dikkate alınacak.

Camilerin hemen açılmayacağını, öncelikle mevcut durumun korunacağını belirten Kesici, konuşmasına şöyle devam etti: KRM olarak karar almadan 30 Nisan’da federal hükümet ile eyalet hükümetleri arasında gerçekleşecek istişarelerin sonuçlarını bekleyeceğiz. Camilerin kademeli olarak açılması başlatıldıktan sonra, siyasi gelişmeleri ve uzmanların tavsiyelerini takip etmeye devam edeceğiz ve camilerde buna göre ayarlamalar yapacağız.”

Federal Hükümet Müslümanların Gayretini Takdir Ediyor

Almanya federal hükümeti, Müslüman cemaatlerin koronavirüs salgını bağlamında yaptıkları sosyal hizmetleri takdirle karşıladı. Almanya’da dinî yaşamın kısıtlanması nedeniyle camilerin büyük ekonomik zorluklarla karşılaştığını ifade eden İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber geçtiğimiz hafta şöyle demişti: “Almanya’daki Müslüman temsilcilerin, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan ve ramazan aynı da etkileyen tedbirleri anlayışla uygulamaları nedeniyle minnettarım.” Kerber, Müslümanların bu süreçte Alman toplumu için yüksek derecede sorumluluk ve dayanışma gösterdiğini ifade ederek şöyle dedi: “Bu toplumumuzdaki bağı yenileyip güçlendirecektir.” (eh, iQ)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler