Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyinin Yeni Sözcüsü Belli Oldu
Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi dönem sözcülüğü Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici'den, Almanya İslam-Arnavut Merkezleri Birliğinden Lirim Ziberi'ye geçti.
Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından yapılan bir açıklama ile konseyin yeni dönem sözcüsünün Almanya İslam Arnavut Merkezleri Birliğinden (UIAZD) Lirim Ziberi olduğu duyuruldu. Böylece Ziberi, Almanya’daki Müslüman toplumun en yüksek kurulunun temsil görevini kendisinden önce bu görevi yürüten ve aynı zamanda Almanya İslam Konseyi Başkanı olan Burhan Kesici’den devralmış oldu.
Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi 2007 yılındaki kuruluşundan bu yana Almanya’daki en büyük İslami cemaatleri bünyesinde bulunduruyor. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya İslam Konseyi (Islamrat), Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ve İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) gibi kurucu üyelere ek olarak, 2019 yılında Almanya Faslılar Merkez Konseyi (ZRMD) ve Almanya İslam Arnavut Merkezleri Birliği (UIAZD) de konseye katıldı.
“Müslüman Cemaatin Kurumsal Haklarını Elde Etmesi İçin Mücadele Ediyorum”
KRM Sözcülüğü döneminde Burhan Kesici, Almanya’da koronavirüs salgını nedeniyle camilerdeki hijyen tedbirleriyle alakalı tedbirleri kamuoyuyla paylaşmıştı. Kesici en son Almanya’daki camilerin salgın döneminde çok iyi çalıştığını belirtmişti. Salgının başında kapatılan camilerin yeniden açılması için KRM geniş kapsamlı bir hijyen planı yayınlamıştı.
Kesici Perspektif’e verdiği bir mülakatta Müslümanlarla devletin birlikte çalışmayı öğrenmesi gerektiğini belirtmiş ve şu ifadelerde bulunmuştu: “Ben 20 senedir Müslüman cemaatin kurumsal haklarını elde etmesi konusundaki mücadelenin içerisindeyim. Bu mücadele elbette belirli bir alan bilgisi gerektiriyor. Almanya’nın Anayasal Din Hukuku’nun gereklilikleri ya da İslam’ı bir yana bırakalım, genel olarak “din”in yerinin Alman toplumunda yaşadığı değişim ve bunun getirdiği tartışmaları anlayabilmek için, çok ciddi bir arka plan bilgisinin, güçlü okumaların yapılması şart.” (P)