"Almanya"

Almanya’da Camilerin Açılması İçin 16 Maddelik Plan

Almanya’da 9 Mayıs tarihinde camiler yeniden ibadete açılacak. Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) cemaati enfeksiyon riskinden korumak için 16 maddelik bir plan yayınladı.

@shutterstock

Almanya’da yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden dolayı yaklaşık 8 haftadır kapalı olan camiler 9 Mayıs tarihinden itibaren yeniden kademeli bir şekilde ibadete açılacak. Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM), üyeleri, cami cemaatleri, bakanlıklar, sağlık otoriteleri ve uzmanlarla birlikte camilerin yeniden açılabilmesi için 16 maddelik bir plan içeren çok dilli bir rehber hazırladı. Rehber, toplumu ve Müslümanları camilerin yeniden açılması için alınan tedbirler hakkında bilgilendirmek ve cami cemaatlerine yol göstermek amacını taşıyor.

KRM Sözcüsü Burhan Kesici camilerin kademeli olarak açılmasının dikkatli ve şeffaf bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Cemaatlerin salgına karşı mücadele kapsamında da olduğu gibi öngörülen güvenlik düzenlemelerine bağlı kalacaklarını açıklayan Kesici koronavirüs salgının hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Kesici salgına karşı getirilen önlemlerin yakından takip edileceğini ve gerekirse tedbirlerin genişletilebileceğini söyledi.

Cuma Namazları Kılınmayacak

Rehbere göre ilk etapta toplu namazlar, katılımın nispeten az olduğu sabah, öğle ve akşam namazları ile sınırlı kalacak. Ramazan ayı boyunca yoğunluğun normalden fazla olacağı tahmin edilen yatsı, teravih, cuma ve bayram namazlarının kılınmasına şimdilik izin verilmeyecek. Cenaze namazları imam ve en yakın aile bireyleri ile beraber, eyaletlerin izin verdiği ölçüde kılınabilecek.

Seccade ve Maske Zorunluluğu

Sunulan plan kapsamında, camilere 12 yaşından küçüklerin girilmesine izin verilmeyecek. Camide ibadet etmek isteyenler maske takacak ve yalnız kendi getirdikleri seccadelerle namaz kılabilecek. Sosyal mesafeye burada da dikkat edilecek. Aynı kiliselerde olduğu gibi camiyi ziyaret edenlerin sayısı da sınırlı tutulacak. Nikah ve düğün gibi özel veya dinî tören ve kutlamalara izin verilmeyecek. Olası bir enfeksiyon durumunda geriye dönük bir takip gerçekleşebilmesi için camiye gelenlerin ismi ve iletişim bilgileri kayıt altında tutulacak.

Camilerin açılması için hazırlanan rehberin Almanca-Türkçe versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLA

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler