"Bihac"

Bosna Hersek’in Bihaç Şehrindeki Göçmen Kampında Yangın Çıktı

Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı, ilk incelemeler doğrultusunda göçmen kampında çıkan yangının kundaklama sonucu çıktığını açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock / Ajdin Kamber

Bosna Hersek’in Hırvatistan sınırı yakınındaki Bihaç şehrinde bulunan “Lipa” göçmen kampında öğle saatlerinde yangın çıktı. Yaklaşık 1300 göçmenin kaldığı kampta çıkan yangın, Una Sana Kantonu’ndaki (USK) polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alınırken, kampta kalan göçmenler de civar yerleşim yerlerine dağıldı.

“Göçmenlerin Tepki Amacıyla Yangın Çıkardıkları Düşünülüyor”

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Bosna Hersek Temsilcisi Peter van der Auweraert, “Lipa” göçmen kampında yaşananların hem göçmenler hem kanton sakinleri hem de Bosna Hersek devleti için korkunç olduğunu ifade etti. Van der Auweraert, bu senaryonun yaşanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, “Ancak bu hususta Bosna Hersek makamlarının desteğini alamadık.” dedi. Yerel medyadaki haberlerde, IOM yetkililerinin bu sabah kamptaki tüm hizmetlerini sonlandırdıklarını göçmenlere ilettiği aktarılarak, buradaki göçmenlerin tepki amacıyla yangın çıkardığının düşünüldüğü kaydedildi.

Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada da ilk incelemeler doğrultusunda yangının kundaklama sonucu çıktığı belirtilerek, “Soruşturmanın acilen yapılmasını ve 1000’den fazla insanın hayatını tehlikeye atan yangının gerçek nedeninin ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz.” ifadesi yer aldı. Kamptaki çadırların büyük oranda yanmasının ardından yaklaşık 1300 göçmen, soğuk havada açıkta kaldı. BM Bosna Hersek Temsilciliği, daha önce bu göçmen kampının kışa hazırlanması noktasında kabul edilebilir bir çözüm önerisi bulunmamasından duyduğu endişeyi dile getirmiş, kampın güvenlik ve sağlık sebepleri nedeniyle kapatılmasının gerekli olduğunu bildirmişti.

Göçmenler Vucjak Kampında Soğukta Yaşam Mücadelesi Veriyordu

2019 Aralık’ta Bosna Hersek‘in Bihaç şehri yakınlarındaki ormanlık alanda bulunan Vucjak Kampı‘nda kalan 500’e yakın düzensiz göçmen, hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü bölgede hayatta kalma mücadelesi veriyordu. Olumsuz yaşam ve hijyen koşullarının bulunduğu ve sadece çadırlardan oluşan kampa mevsimin ilk karının yağmasıyla, buradaki yüzlerce göçmen için şartlar çok daha kötü bir hal almıştı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi Hırvatistan sınırına yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan kampta yaşam mücadelesi veren göçmenler, sınır kapılarının açılmasını ve Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ilerlemelerine izin verilmesini talep ediyordu. İlerlemelerine izin verilmediği için 2 gündür Kızılhaç tarafından dağıtılan yemekleri de yemeyen göçmenler, erittikleri kar suları ile yıkanıyor, ormandan topladıkları odunlarla yaktıkları ateşlerde ısınmaya çalışıyordu.

Aralarında 13-14 yaşlarında çocukların da bulunduğu düzensiz göçmenler, kampın orta yerine astıkları ve üzerinde “Biz burada ölüyoruz. AB’den sınırları açmasını istiyoruz” yazılı pankartla yetkililerden sıkıntılarına çare olmalarını istiyordu. Kampta kısıtlı imkanlarla yöresel yemekler pişiren göçmenler ise başka bir bölgeye taşınmayı değil, sadece sınırın açılmasını ve ilerlemelerine izin verilmesini bekliyordu. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler