'İlkeler Şartnamesi'

Fransa’daki Müslüman Otoritelerden “İlkeler Şartnamesi”ne Tepkiler Sürüyor

Fransa’daki Müslüman toplum, hükûmetin desteğiyle hazırlanan "İlkeler Şartnamesi"ne tepki göstermeye devam ediyor. Şartname, İslam’ın temel unsurlarını inkâr ettiği ve “İslam ahlakı değerlerine aykırı” olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’daki Rhone Bölgesi Camisi Konseyi’nden yapılan açıklamada, Paris yönetiminin desteğiyle hazırlanan “İlkeler Şartnamesi”nin Fransa İslam’ı projesinin bir parçası olduğu belirtildi. Açıklamada, projenin İslam’ın temel unsurlarını inkâr ettiği ve “İslam ahlakı değerlerine aykırı” olduğu vurgulandı.

Şartnamenin, İslam dinini tahrif etmeyi hedeflediği kaydedilen açıklamada, bu şartnameye uymayan imamların görev yaptıkları camilerden uzaklaştırılmasının söz konusu olacağına işaret edildi. Açıklamada, Fransa yönetiminin dayatmasıyla kurulacak Ulusal İmamlar Konseyi projesinin endişeyle takip edildiği kaydedildi.

“CFCM Müslüman Kuruluşların İmam ve Liderlerine Danışmadı”

Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) “İlkeler Şartnamesi” adlı bir metin ortaya çıkardığı hatırlatılan açıklamada, CFCM’nin bu metni oluştururken tüm çağrılara rağmen ülkedeki Müslüman kuruluşların imam ve liderlerine danışmadığı aktarıldı. Açıklamada, İslam’ın siyasi amaçlar için kullanılmaması gerektiğine işaret edildi.

Seine-Saint-Denis Müslüman Dernekleri Birliğinden yapılan açıklamada ise hem şartnameye hem de ayrılıkçılıkla mücadele yasası olarak bilinen “İslamofobik” yasaya tamamen karşı oldukları ifade edildi. Açıklamada, devletin cami, imam ve Müslüman toplumu denetim altına alarak ve ibadetlerine karışarak 1905 tarihli laiklik yasasını çiğnememesi gerektiği bildirildi.

“Ortak Bir İslami Anlayış”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 2 Ekim’de açıkladığı “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” yasa tasarısı kapsamında CFCM’in bünyesinde Ulusal İmamlar Konseyi kurulmasını ve ülkedeki Müslüman temsilcilerin kendi aralarında “ortak bir İslami anlayış” üzerinde birleşmelerini talep etmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı 18 Ocak’ta ülkedeki birçok Müslüman temsilci ile görüşmüş, hazırlanan İlkeler Şartnamesi’ni imzalamalarını istemişti. Bazı temsilcilerin imzalamasına karşı aralarında Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG), Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Tebliğ Federasyonu’nun da bulunduğu birçok temsilci şartnamedeki ifadelere çekince koyup metni imzalamamıştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler