'Başörtüsü Tartışması'

Almanya’da Öğretmenler İçin Başörtüsü Tartışması Yeniden Gündemde

Almanya’nın Berlin eyaletinin Eğitim Senatörü Sandra Scheeres (SPD), Federal İş Mahkemesinin 2017 yılında başörtülü bir öğretmen ile ilgili verdiği kararı Anayasa Mahkemesine taşıdı.

başörtülü öğretmen, @Shutterstock

Almanya’nın Berlin eyaletinin Eğitim Senatörü Sandra Scheeres (SPD) Federal İş Mahkemesinin 2017 yılında başörtülü bir öğretmen ile ilgili verdiği ve eyalette öğretmenler için başörtü yasağını kısmen ortadan kaldıran kararı tanımayarak Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Federal İş Mahkemesinin “Başörtüsü Kararı”

Berlin İş Mahkemesi, bir öğretmenin başörtüsüyle ders verebilmek için Berlin eyaletine açtığı davayı, 2005’te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası’nı gerekçe göstererek reddetmişti. Bunun üzerine Eyalet İş Mahkemesi yerel mahkemenin kararını haksız bulmuş ve mağdur öğretmen adayına 5 bin 159 avro tazminat ödenmesine karar vermişti. Berlin Eyalet Mahkemesi bunun üzerine davayı Federal İş Mahkemesine temyize götürmüştü.

Federal İş Mahkemesinde görülen temyiz davasında mahkeme öğretmenin dinî inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığına karar vererek Berlin eyaletinde 2005’te yürürlüğe giren tarafsızlık yasasında yer alan genel başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Bir alt mahkeme olan Eyalet Mahkemesinin tazminat kararını da onadı.

“Bu Adım Beni Hayal Kırıklığına Uğrattı”

Berlin Eyaleti Senatosu eski Ayrımcılık Görevlisi Derviş Hızarcı okulların “tarafsız” bir yer olması gerektiğini savunan Scheeres’in adımını gelecek seçimler ile ilgili bir manevra olarak değerlendirdi. Azınlıkların sırtından seçim kampanyası yürütmenin özellikle böylesine zor bir zamanda uygun olmadığını savunan Hızarcı, “Eğitim İdaresi’nin kaynaklarının ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadelede kullanmak yerine ayrımcı ve anayasaya uygun olmayan bir yasal metnin savunması için harcanması beni hayal kırıklığına uğrattı.” ifadelerini kullandı. (ey)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler