'Kovid-19 Aşısı'

Almanya’da Kovid-19 Aşısı: İslam Konseyi Uzmanları Ağırladı

Almanya İslam Konseyi tarafından düzenlenen “Kovid-19 Pandemisi ve Koronavirüse Karşı Aşılama” adlı programda uzmanlar pandemi ve aşı süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock / Andrey_Popov

Koronavirüsle mücadelede aşı yapılması bütün ülkelerin gündeminde. Almanya’da özellikle Müslüman cemaatin aşıyla ilgili sorularını gidermek adına Almanya İslam Konseyi “Kovid-19 Pandemisi ve Koronavirüse Karşı Aşılama” isimli çevrimiçi bir program düzenledi. Moderatörlüğünü Hamburg Şurası Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Nas’ın yaptığı programa Kovid-19 aşısı hakkında yorum yapan uzmanlar katıldı.

Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi (UKE), Robert Koch Enstitüsü (RKI) ve Kuzey Ren-Vestfalya Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlıklarından katılan uzmanlar, korona aşıları hakkında sunum verdi. Uzmanlar koronavirüsün gelişimi, aşının etkinliği ve etkisi, uygulamadaki aşılama ve son olarak pandemiyi kontrol altına almak için önlemler ve girişimler hakkında konuştular.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici açılış konuşmasında, koronavirüs pandemisi konusunun daha fazla açıklığa kavuşturulmasının önemini dile getirdi. Bu konuda katkıda bulunmak istediklerini ekleyen Kesici ifadelerine şöyle devam etti: “Geçen yıl Müslümanların hijyen kavramlarını çok disiplinli bir şekilde uyguladıklarını ve salgın tedbirleri kapsamında camilerin kapalı oluşunu teolojik olarak da anladıklarını fark ettik.” Kesici, buna rağmen pandemi esnasında bütün güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve bilgilenmenin önemini de vurguladı.

Aşılamada Bilgi ve Bilincin Önemi

Programın ilk bölümünde Berlin’de Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) “Aşı Önleme” bölümünde araştırma görevlisi Julia Neufeind sunum yaptı. Neufeind özellikle aşının kabulü ve iletişimi konularına değindi. Bu bağlamda “Aşı – Bilgi ve Eğitim” başlıklı sunumunda, aşının hem aşı olan kişiyi hem de çevresini koruduğunu bildirdi.

Almanya’da aşıların yalnızca yararları, ön görülen risklerden daha ağır basması durumunda onaylandığını ekleyen Neufeind, aşının virüse karşı bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini bildirdi. Almanya’da onay alıp verilen üç aşının da (AstraZeneca, BioNTech / Pfizer ve Moderna) koruma gereksinimlerini karşıladığını, güvenilir olduklarını ve semptomları azalttıkları vurgulandı.

Aşı Geliştirilmesindeki Adımlar

Daha sonra UKE’den katılan aşı araştırmacısı Anahita Fathi, koronavirüsü ve bunun insan vücudu üzerindeki etkisi, aşı geliştirme ve aşı araştırmaları hakkında bilgi verdi. Koronavirüslerin daha önce hayvanlarda farklı şekillerde ortaya çıktığını aktaran Fathi, “Sars-CoV-2” virüsünün kendi başına yeni bir şey olmadığını ifade etti. Fakat Kovid-19’un yeni bir türevi olduğunu ekledi.

Aşı geliştirirken ilk adımın, patojeni, yani hastalığa neden olan her türlü organizmayı ve maddeyi tanımlamaktan geçtiği ve ardından hayvanlar ve daha sonra insanlar üzerinde testler yapıldığı aktarıldı. Fathi, aşı hakkında “Aşılar bir enfeksiyonu simüle eder, böylece bağışıklık sistemi gerçek bir enfeksiyona hazırlanabilir” açıklaması yaptı. Ancak aşıların etkinlik oranlarının popülasyonda çok sayıda enfeksiyon olduğunda belirlendiğini de ekledi.

“Bu, Daha Önce Hiç Görülmemiş Bir Şey”

Uygulamada aşılamanın nasıl ilerlediği ve aşı kuruluşunun nasıl çalıştığını, Kuzey Ren-Vestfalya Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığından katılan Alexandra Weber tarafından açıklık getirildi. Sunumunda aşılamanın iç yüzüne değinen Weber, 18 milyon nüfusu olan Kuzey Ren-Vestaflya eyaletinde aşılamanın zor bir görev olduğunu söyledi. Nüfusun yüzde 70 ila 80’inin aşı olmaya gönüllü olduğunu aktaran Weber, “Bu, daha önce hiç görülmemiş ve dahil olan herkes için büyük zorluklar oluşturan bir şey” ifadelerini ekledi. Aşılamanın yanı sıra aşıların lojistiğinin de önem arz ettiğini hatırlatan Weber, aşıların depolanması ve adil bir şekilde dağılmasının da işin önemli bir parçası olduğunu ekledi. Bu bağlamda, federal ve eyalet hükûmetlerinin iş birliği içinde hareket ettiği bilgisi eklendi.

Almanya’da şu anda aşı merkezlerinde 80 yaş üstü kişilere randevu veriliyor. Aşı olma hakkına sahip diğer kişiler ise hasta bakım personeli, muayenehanelerdeki sağlık personeli, fizyoterapistler ve konuşma ve dil terapistleri gibi ilaç tedarikçileri ve tıp alanına ait diğer meslek grupları.

Aşılama Merkezine Ulaşım Yardımı

Programın son konuşmacısı sosyal hizmet merkezi kurumu “Fudul Derneği Başkanı Meryem Özmen-Yaylak oldu. Özmen-Yaylak İslam Konseyi’nin korona pandemisini kontrol altına almak için aldığı önlem ve girişimler hakkında konuştu. Koronavirüsün yayılmasını önlemek ve risk gruplarını desteklemek için Fudul, İslam Konseyi ve İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) ile iş birliği içinde bir “komşuluk yardımı” kampanyası başlatıldığını bildirdi. Bu kampanya kapsamında gençlerin günlük yaşamda, özellikle pandemi dolayısıyla zor durumda olan yaşlılara ve diğer risk gruplarına yardım ettikleri anlatıldı. Bunun yanı sıra Fudul ve IGMG Kadınlar Teşkilatının, doktorları, hemşireleri ve diğer sistemi taşıyıcı meslek gruplarını desteklemek için Avrupa çapında bir maske üretimi projesi düzenlediği de eklenildi. Özmen-Yaylak pandeminin bu aşamasında ise Fudul ve IGMG’nin gençlik kollarının “Aşılama merkezine ulaşım yardımı” adlı bir proje yürüttüğünü bildirdi. Bu bağlamda Fudul olarak, bu proje ile pandemiden en çok etkilenen insanlara aşı merkezine kadar refakatçi olmak istediklerini aktardı.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler