'Koronavirüs Pandemisi'

Burhan Kesici: “Müslümanlar Olarak Hijyen Tedbirleriyle Toplumu Korumalıyız”

Almanya’da koronavirüs vaka sayılarının katlanarak artmasıyla birlikte yeni kısıtlamalar da gündemde. Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici’ye göre salgınla mücadelede Müslümanların rolü büyük.

15 Ekim 2020 admin
Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici | Fotoğraf: Anadolu Images

Son günlerde artış gösteren vaka sayıları sebebiyle Almanya’da bölgesel olarak yeni önlemler alındı. Son 7 günde 100 bin nüfus başına vaka sayısının 50’yi aştığı kent ve ilçelerde tedbirler sıkılaştırılıyor. Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dün 16 eyalet şefiyle 8 saatlik bir konferans yaptıktan sonra bugün de Almanya’da göçmen dernekleri, kiliseler ve İslami cemaatler de dâhil olmak üzere yaklaşık 50 kurum temsilcisiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Şansölye Merkel, Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Almanya’da Federal Hükümetin Uyum Sorumlusu Annette Widmann-Mauz’un katılımıyla çevrimiçi gerçekleşen toplantıda Almanya’daki vaka sayılarının arttığı, salgınla ilgili farklı lisanlarda bilgilendirme materyallerinin oluşturulduğu, fakat bazı şehirlerde dil problemleri nedeniyle ulaşılmakta zorlanan kesimlerin hâlâ olabileceği vurgulandı. Toplumun korunması adına bilgilendirmenin önemli olduğu ifade edildi. Dernekler de kendi görüş ve pozisyonlarını dile getirerek devlet yetkililerine sorularını yönelttiler.

Toplantıya katılan Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, salgınla ilgili güncel vaka sayılarını ve Müslüman kurumların alacağı tedbirleri Perspektif’e değerlendirdi.

“Camilerin Kapatılması Şu An Gündemde Değil”

Salgın döneminde Almanya’daki Müslümanlar olarak yaklaşık 2000 camiye yönelik farklı dillerde bilgilendirme materyallerinin hazırlandığını söyleyen Kesici, şu açıklamalarda bulundu: “Sunduğumuz hijyen konseptleri ile ilgili takibatı yaparak uzun bir süreç başlattık. Şimdiye dek herhangi bir camimizin salgında çıkış noktası olduğu, hijyen tedbirlerine uymadığı ya da herhangi bir camimizde salgınla ilgili bizim uyarımızı gerektiren herhangi bir tutum sergilendiği şeklinde geri dönüş almış değiliz.” Kesici, sıkılaşan tedbirler ve camilerin yeniden kapatılması ile ilgili şunları ekledi: “Şu an camilerimizin kapatılması konusu gündemde değil. Sunduğumuz hijyen konseptine ve kurallara uyulduğu sürece de gündemde olmayacak gibi görünüyor. Uzmanlar da kurallara uyulduğu sürece camilerin enfeksiyon riskini arttırmadığı görüşündeler. Fakat yine de biz güncel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Gerektiği durumlarda genel tedbirler yerine vaka sayısı ve lokal gelişmelere göre karar almak gerek.”

Vaka sayıları artarken hijyen tedbirleri ve kurallara uyma konusunda Müslümanların önemli rolü olduğuna değinen Kesici, “Yaz aylarında gelen rahatlamayı artık ne yazık ki ardımızda bıraktık. Hijyen, maske ve mesafe tedbirlerine katı bir şekilde uyarak toplumumuzu korumak gibi bir görevimiz var. Bunun için de düğün gibi kutlamalardan, kalabalık aile buluşmalarından mümkün mertebe feragat ederek sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz.” dedi. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler