"Arakan"

Japonya’dan Arakanlı Müslümanlar İçin 19 Milyon Dolar Hibe Desteği

Japonya Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Arakanlı Müslüman mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için acil destek sağlanacak.

11 Mart 2021 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock.com

Japonya, uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla Arakanlı Müslüman (Rohingya) mültecilere, gıda ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için 19 milyon dolar tutarında acil yardımda bulunacak. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Myanmar‘ın Arakan eyaletindeki baskı ve zulümden kaçan Arakanlı Müslümanlara finansal destek sağlanacak.

Bu kapsamda Japonya, Kızılhaç Uluslararası Komitesi, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) vasıtasıyla Arakanlı Müslümanlara 19 milyon dolar tutarında acil yardım desteği verecek. Hibe kapsamında, Myanmar ve Bangladeş’teki 58 hastane ve sağlık kuruluşuna tıbbi ve sağlık ekipmanları tedariği ile iki ülkedeki 600 bin kişiye gıda yardımı ulaştırılacak.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Myanmar’da Askeri Darbe: G-7 Ülkeleri ve AB’den Kınama

Şubat 2021 tarihinde yapılan ortak açıklamada, Myanmar Devlet Başkanı Win Myint, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin tutuklanmasından ve medyadaki haberlerden derin endişe duyulduğu vurgulamıştı.

“Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nin G7 Dışişleri Bakanları ve AB Yüksek Temsilcisi olarak Myanmar’daki darbeyi kınıyoruz.” ifadeleri kullanılan açıklamada, orduya olağanüstü hali derhal sona erdirmesi, demokratik olarak seçilmiş hükümetin görevine dönmesi, haksız yere tutuklananların serbest bırakılması ve insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunulmuştu. Myanmar’da Kasım 2020’de yapılan seçim sonuçlarına saygı duyulması ve bir an önce parlamentonun toplanması gerektiğine işaret edilen açıklamada, ihtiyaç sahiplerine insani yardımların yapılması için ülkeye giriş izni verilmesi de istenmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler