'Koronavirüs Aşısı'

AstraZeneca Aşısının Yan Etkileri Tartışılıyor

İngiliz-İsveç menşeli AstraZeneca aşısının kanda pıhtılaşma sorunlarına yol açtığı şüphesi tartışılıyor. Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca aşısının faydalarının risklerinden fazla olduğunu açıkladı. Birçok ülkede AstraZeneca aşılaması durduruldu.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Avrupa genelinde ağır pıhtılaşma vakalarından sonra birçok ülkede Kovid-19’a karşı AstraZeneca aşılaması durduruldu. En son Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da AstraZeneca ile aşılamaya ara verilirken, aşının pıhtılaşma vakalarına gerçekten sebep olup olmadığı araştırılıyor. Almanya’da 1,6 milyon kişi AstraZeneca’nın ilk dozunu almıştı. Bu kitle arasında yedi kişide söz konusu pıhtılaşma sorunları tespit edildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle kullanımı bazı Avrupa ülkelerinde durdurulan AstraZeneca’nın, faydalarının risklerinden fazla olduğunu bildirdi. AstraZeneca tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının bazı ülkelerde kullanımının durdurulmasının ardından görüş belirlemek üzere toplanan EMA, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“Vakalar Genel Nüfustakinden Fazla Değil”

EMA açıklamada, kanda pıhtılaşma ve ölümlere neden olabileceği gerekçesiyle Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerinde, kullanımı tedbir amaçlı askıya alınan AstraZeneca aşısının incelemesine devam edildiği bildirildi. Pıhtılaşma vakalarının çok küçük sayılarla ifade edildiği belirtilerek, “Aşılanan kişilerdeki pıhtılaşma sonucu damar tıkanması vakalarının sayısı, genel nüfusta rastlananlardan fazla görünmüyor.” ifadesi yer aldı.

Söz konusu vakalardaki sorunlara aşının neden olup olmadığına yönelik incelemelerin devam edeceği belirtilen açıklamada, elde edilen bilgiler ışığında perşembe günü bir sonuca varılacağı kaydedildi. Açıklamada, “İnceleme devam ederken EMA, AstraZeneca aşısının hastaneye yatışlar ve ölümlerle bağlantılı olarak Kovid-19’u önlemedeki faydasının, yan etki risklerine göre ağır bastığı görüşünü korumaktadır.” ifadesine yer verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları da “Şu ana kadar dünya genelinde 300 milyondan fazla doz farklı aşı uygulandıktan sonra Kovid-19 aşılarıyla bağlantılı belgelenmiş ölüm bulunmuyor.” açıklamasını yapmış ve AstraZeneca ile diğer aşıları kullanan kişilere “paniğe kapılmama” çağrısında bulunmuştu. Avrupa ülkelerinde 9 Mart itibarıyla AstraZeneca aşısı olan 3 milyon kişinin, 22’sinde pıhtılaşma vakasına rastlanmıştı.

Hangi Ülkeler AstraZeneca’yı Durdurdu?

Aralarında Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, İtalya, İrlanda, Bulgaristan, Norveç, İzlanda, Romanya, İspanya, Slovenya ve Danimarka’nın bulunduğu ülkeler aşılamayı askıya alırken, 17 AB ülkesine gönderilen toplamda 1 milyon dozdan oluşan “ABV5300” numaralı parti aşıların kullanımı Estonya, Litvanya, Letonya ve Lüksemburg’da 9 Mart itibarıyla tedbir amaçlı durduruldu.

Almanya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede aşı konusunda yetkisi bulunan Paul-Ehrlich Enstitüsünün tavsiyesi üzerine Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımının geçici olarak durdurma kararı alındığı ifade edildi.

İtalyan İlaç Ajansından (AIFA) 15 Mart’ta yapılan yazılı açıklamada, “AIFA, AstraZeneca Kovid-19 aşısının ülke genelinde kullanımını, tedbir maksatlı, EMA’nın (Avrupa İlaç Ajansı) konuya ilişkin kararını beklemek üzere geçici olarak durdurdu. Bu karar, diğer Avrupa ülkelerindekilere benzer tedbirler doğrultusunda alınmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Hollanda Sağlık Bakanlığı’ndan 14 Mart’ta yapılan açıklamada, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımının, tedbir amaçlı ve daha fazla araştırılmak üzere geçici olarak 28 Mart’a durdurulduğu bildirildi.

İspanya Sağlık Bakanı Carolina Darias, dün yaptığı açıklamada, EMA’nın Oxford-AstraZeneca ile ilgili kararının bekleneceğini ve ilk aşamada 15 gün boyunca bu aşının kullanımının askıya alındığını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dün yaptığı açıklamada, EMA’nın Oxford-AstraZeneca aşısıyla ilgili görüşünü 16 Mart’ta açıklayacağını kaydederek, bu aşının kullanımını 16 Mart öğlene kadar askıya aldıklarını açıkladı.

Danimarka’da ise uygulandığı kişilerde ciddi oranda “kanda pıhtılaşma” görüldüğü yönünde şikayetler alınması üzerine aşının uygulanmasına 14 gün ara verildi.

AstraZeneca: “İddialara İlişkin Kanıtlara Ulaşamadık”

Söz konusu iddialara karşı AstraZeneca firmasının sözcüsü, İrlanda ulusal televizyonu RTE’ye yaptığı açıklamada, uygulanan 17 milyon Kovid-19 aşısıyla ilgili güvenlik analizlerinde aşının kanda pıhtılaşmaya yol açtığına ilişkin bir bulguya ulaşmadıklarını, klinik çalışmalarda da bu yönde bir eğilim gözlemlemediklerini söyledi.

Şirket sözcüsü, aşının güvenliğiyle ilgili tüm verileri dikkatli şekilde incelemeye devam ettiklerini ve bunları vakit kaybetmeden paylaşmayı sürdüreceklerini kaydetti.

DSÖ: “Oxford-AstraZeneca, Kullanılan Diğer Aşılar Gibi Mükemmel Bir Aşı”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığının farkında olduklarını, bu aşıya ilişkin incelemelerinin sürdüğünü kaydetmişti.

DSÖ Bilim Heyeti’nden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, AstraZeneca ve diğer aşıları kullanan insanlara “paniğe kapılmama” çağrısında bulunarak, “Şu ana kadar dünya genelinde 300 milyondan fazla doz farklı (Kovid-19) aşılar uygulandıktan sonra, Kovid-19 aşılarıyla bağlantılı belgelenmiş ölüm bulunmuyor.” bilgisini paylaştı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de “AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı.” ifadesini kullanmıştı. Ayrıca DSÖ’nün Aşı Güvenliği Danışma Komitesinin bugün Oxford-AstraZeneca aşısını görüşmek üzere toplanması bekleniyor. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler