'Hollanda Genel Seçimleri'

Hollanda Sandık Başında, Müslümanlardan Oy Kullanmaya Çağrı

Hollandalılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde düzenlenen genel seçimler için oy kullanıyor. Ülkede, Kovid-19 salgınının yayılma riskini azaltmak için 3 gün sürecek genel seçimlere Müslüman cemaatlerden katılım çağrısı var: "Hep beraber sandığa gidiyoruz!"

Hollanda'da Genel Seçimler için oy verme işlemi salgın tedbirleri gölgesinde devam ediyor | Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Hollanda Genel Seçimleri için sandık maratonu dün itibariyle başladı. Seçimde 1579 aday ve 37 parti, meclisteki 150 sandalye için yarışıyor. 35 Türk kökenli adayın da katıldığı seçimlerde, bir partinin tek başına hükûmet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor. Sandıkların her gün yerel saatle 21.00’de (TSİ 23.00) kapanacağı seçimin ilk sonuçlarının, 17 Mart’ta gece geç saatlerde açıklanması bekleniyor.

Seçimler 3 Güne Yayıldı

Hollanda medyası, 17 Mart Çarşamba akşamı oy verme işlemi tamamlandıktan hemen sonra sandık çıkış anketlerini yayımlamaya başlayacak. Resmî sonuçlar ise 22 Mart’ta açıklanacak. Normal şartlarda bir günde yapılan seçim, bu yıl 15-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Böylece seçim sandıklarında oluşacak kalabalık önlenecek. İlk iki gün ağırlıkla risk grubunda olanların sandığa gitmesi beklenirken diğerlerinin ise çarşamba günü oy kullanması isteniliyor.

Salgından dolayı tedirgin olup sandığa gitmek istemeyen 70 yaş üstü 2,4 milyon seçmen için ise 12 Mart’a kadar posta yoluyla oylarını kullanma imkânı sunuldu. Sonuçların resmiyet kazanmasının ardından hükûmet kurma görüşmeleri başlayacak. En fazla milletvekili çıkaran partinin diğer partilere hükûmet kurma teklifi götüreceği sürecin, günler, haftalar hatta aylar süreceği belirtiliyor.

Ülkede 2017’deki seçimin ardından hükûmet 225 günde kurulmuş, 1977’de 208 gün, 2012’de ise sonuca 54 günde ulaşılmıştı.
Her zaman koalisyon hükûmetleriyle yönetilen ülkede, bir partinin hükûmet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76’sının desteğini alması gerekiyor.

Hollanda Seçim Sonuçlarına Dair Tahminler

Araştırma şirketi IPSOS’un son anketine göre, geçici hükûmetin Başbakanı Mark Rutte’nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) 39 sandalyeyle ilk sırada yer alıyor. Hollanda‘da, “İslam’dan Arındırma Bakanlığı” kurarak İslam ülkelerinden sığınmacı veya göçmen almamayı, camiler, İslami okullar ve Kur’an-ı Kerim aracılığıyla “İslami ideoloji”nin yayılmasının yasaklanacağını vadeden PVV’nin 21 sandalye ile ikinci olacağı tahmin ediliyor.

Ankette, PVV’yi koalisyon partilerinden 17 sandalye ile Hristiyan Demokrat Partisi (CDA), 14 sandalye ile Demokratlar 66 (D66) izliyor. Diğer koalisyon ortağı Hristiyan Birlik Partisinin (CU) ise 6 sandalye kazanacağı öngörülüyor. Meclisteki partilerin yerinin çok fazla değişmemesi bekleniyor. Koalisyonda bulunan partilerin ankete göre hükûmeti kurabilmek için yeterli olan toplam 76 sandalye sayısına ulaştığı görülüyor.

Mecliste 2017’den beri 3 milletvekili bulunan üyelerinin çoğu Türk ve göçmenlerden oluşan Denk Partisi 21 adayla, ilk defa genel seçimlere katılacak olan ve kendisini “İslam’dan ilham alan parti” olarak tanıtan NIDA Partisi de 31 adayla meclise girmek için seçimlerde yarışacak.
Denk Partisinde 8, NIDA Partisinde ise 7 Türk kökenli aday bulunuyor.

Müslümanlardan Seçime Katılım Çağrısı

Kuzey Hollanda Millî Görüş Teşkilatları yayınladığı video ile bütün Müslümanları ve vatandaşları, seçme haklarını kullanmaları adına sandık başına çağırdı. Ayrıca Hollanda İslam Federasyonu (NIF) da hazırladığı Türkçe bilgilendirme videosunda seçimlerin nasıl gerçekleşeceğine dair bilgilendirmede bulundu.

Bu sene pandemiden dolayı bazı oy verme işleminde bazı farklılıkların uygulanacağını söyleyen NIF Dış İlişkiler Başkanı Kenan Aslan, vekaletle oy verme sisteminin kullanılmasına da dikkat çekti. “Çevrenizde seçimlere katılmak isteyip katılamayacak olan büyüklerimizin vekaletini alarak, onların da oy kullanmalarına destek olmalıyız.” diyen Aslan, “Müslümanlar olarak mutlaka oyumuzu kullanmalı, bu katılımı ihmal etmemeliyiz. Etrafımızdaki insanların da oy kullanmasını teşvik etmeliyiz. Biz oyumuzu kullanmazsak, başkaları bizim politikamızı belirlemiş olur. O yüzden hep beraber sandığa gidiyoruz.” (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler