'Fransa'da İslam'

Fransa’da Hükûmetin Kapattığı Pantin Camii Yeniden Açılıyor

Fransa’da öğretmen Samuel Patty’nin öldürülmesinden sonra kapatılan Pantin Camii, 9 Nisan'da yeniden açılıyor.

Fotoğraf: l'Agence France-Presse | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’da, öğretmen Samuel Patty’nin öldürülmesinden sonra, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in talimatıyla Ekim 2020’de kapatılmış olan Pantin Camii, 9 Nisan’da yeniden açılıyor.

Yaklaşık 1300 kişilik bir cemaate sahip olan cami, 6 aydır kapalıydı. Caminin bulunduğu Seine-Saint-Denis Valiliğinden yapılan açıklamada, yeni cami yönetimiyle yapılan görüşmeler sonrası, Pantin Camii’nin cuma gününden itibaren yeniden açılacağı belirtildi.

İçişleri Bakanından Cami Yönetimine Müdahale

Fransa hükûmeti, Paris’in banliyölerinden Seine-Saint-Denis’teki Pantin Camii yöneticisinin, derste öğrencilerine Hazreti Muhammed’e hakaret içerikli karikatürü gösterdikten sonra 16 Ekim’de öldürülen öğretmene tepki görüntüsünü internette paylaştığı gerekçesiyle caminin 6 ay kapatılmasına karar vermişti. Bu karar sonrası, caminin eğitimini Yemen’de almış bir imamı tartışmaların içine çekilmiş ve bazı kamu otoriteleri tarafından “köktencilik” ve “İslamcılık” ile suçlanmıştı.

Cami yönetiminin itiraz ettiği kapatma kararı, Montreuil İdari Mahkemesi ve Danıştay tarafından onanmıştı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve valilik, caminin yeniden açılabilmesi için dernek başkanı Muhammed Henniche’nin ayrılmasını şart koşmuştu. 2013 yılından beri başkanlık yapan Henniche, başkanlıktan 14 Mart’ta istifa etmişti. Darmanin, istifayı takip eden gün, twitter üzerinden yaptığı açıklamayla caminin yakın zamanda valilik tarafından yeniden açılabileceğini söylemişti.  (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler