'Kovid-19 Aşısı'

AB Ülkelerine Johnson and Johnson Aşılarının Dağıtımı Ertelendi

Amerikan ilaç şirketi Johnson and Johnson, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) geliştirilen aşıların Avrupa Birliği (AB) ülkelerine teslimatını erteledi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

ABD merkezli ilaç firması Johnson and Johnson (J&J), tek dozluk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerekçesiyle ABD’de askıya alınmasından sonra, aşının Avrupa’da piyasaya sürülmesini geciktireceğini duyurdu.

Johnson and Johnson firmasının tek doz olarak uygulanan Kovid-19 aşısı bugüne kadar sadece ABD’de kullanılıyordu. Aşının AB ülkelerinde kullanımı için gerekli onay 11 Mart’ta çıkmıştı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Stefan de Keersmaecker, dün yaptığı açıklamada “Anlaşmaya uygun olarak Johnson and Johnson aşılarının ilk dozları bugün depolardan üye ülkelere doğru yola çıktı.” demişti.

Aşılama Sonrası Olağandışı Pıhtılaşma

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 13 Nisan’da yaptığı çağrıda, aşılamadan 6 ila 13 gün sonra 6 kadında meydana gelen olağandışı pıhtılaşma nedeniyle Johnson and Johnson aşısının ülkede kullanımına ara verilmesini istemişti. Açıklamada, federal yetkililerin aşının dağıtımı ve uygulamasını askıya alacağı ifade edilirken, CDC Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi’nin, raporları tartışmak için sonraki gün toplanacağı kaydedilmişti. Açıklamada, federal yetkililerin aşının dağıtımı ve uygulamasını askıya alacağı ifade edilirken, CDC Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi’nin, raporları tartışmak için yarın toplanacağı kaydedilmişti.

AB, Yetişkin Nüfusun Yüzde 70’ini Haziran Sonuna Kadar Aşılama Planı

Johnson and Johnson aşısının, AB ülkelerine yılın ikinci çeyreğinde 55 milyon doz aşı sağlaması planlanmıştı. AB’nin bugüne kadar opsiyonlar dâhil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon ve Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi bulunuyor.

AB yetkilileri, haziran sonuna kadar üye ülkelere dağıtılacak Kovid-19 aşılarıyla yetişkin nüfusun yüzde 70’inin aşılanmasını planı doğrultusunda, bu yılın başından mart sonuna kadar üyelere 100 milyon dozdan biraz fazla aşının teslimatının yapıldığını bildirmişti. Açıklanan takvime göre, haziran  ayı sonuna kadar da 360 milyon doz Kovid-19 aşısının dağıtılması öngörülmüştü.

Böylece yaklaşık 450 milyon nüfuslu AB ülkelerinde yaşayan yetişkin nüfusun yüzde 70’ine yılın ikinci çeyreğinin sonunda, yani haziran ayı bitimine kadar aşıların uygulanmış olması hedefleniyor. EMA, şu ana kadar AB ülkelerinde 4 aşının kullanımına onay verdi. Bunlar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretilen aşılar.

AstraZeneca’nın Johnson and Johnson Aşısında Damar Tıkanıklığı Şüphesi

AB’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 9 Nisan’da Johnson and Johnson tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının kanda pıhtılaşma sonucu damar tıkanmasına neden olup olmadığını araştırmaya başlamıştı.

EMA, İngiliz-İsveç firması AstraZeneca‘nın Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği Kovid-19 aşısının pıhtılaşma sonucu damar tıkanmasına neden olabileceği şüphesi üzerine inceleme yapmıştı. Ardından AstraZeneca aşısıyla pıhtılaşma vakaları arasında bağ olduğunu belirtmişti. Buna rağmen bu tür bir yan etkinin “çok nadir” görüldüğü, aşının faydalarının risklerinden fazla olduğu vurgulanmıştı. Bazı Avrupa ülkeleri, aşının kullanımında yaş sınırlaması getirmişti.

Avrupalı düzenleyiciler 11 Mart’ta Johnson and Johnson’ın ürettiği Kovid-19 aşısının kullanımını onaylamış ve bu yıl için Avrupa Birliği (AB) 200 milyon, Birleşik Krallık ise 30 milyon doz aşı siparişi vermişti. Öte yandan, mart ayında İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan da Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını, bazı hastalarda kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle geçici olarak durdurmuştu. Aynı teknoloji ile üretilen Johnson & Johnson ve AstraZeneca aşıları, Kovid-19’un dış yüzeyini kaplayan başak geni vücuda taşımak için adenovirüs adı verilen bir soğuk algınlığı virüsü kullanıyor. (AA, P)

 

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler