'AB Entegrasyon Süreci'

“AB’deki Milliyetçilikler, Arnavutluk’un AB’ye Entegrasyonunu Engelliyor”

Arnavutluk Başbakanı Rama, ülkesinin AB entegrasyon sürecinde gerçek bir ilerleme kaydedememesinin nedeni olarak AB ülkelerindeki milliyetçilikleri öne çıkardı.

Fotoğraf: Shutterstock.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa Birliği’nin (AB) kendi ülkesi ve komşu ülke Kuzey Makedonya’nın entegrasyon sürecini ele alma şeklini eleştirdi ve iki ülkenin daha büyük AB ülkelerindeki milliyetçilikler tarafından rehin alındığını söyledi.

Eski Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu tarafından Atina’da düzenlenen Symi Sempozyumu‘nda konuşan Arnavutluk lideri, karşıt bloğun iki yeni aday için üyelik müzakerelerinin başlatılmasına rıza göstermesini beklerken Arnavutluk’un perspektifini kamu oyuyla paylaştı.

“Milliyetçi Olmayan Liderleri Rehin Tutan Milliyetçilik”

2019’dan bu yana son iki girişim başarısız olduğunu söyleyen Rama, Arnavutluk’un çok beklediği yeşil ışığı gördüğünde tükenmiş bir durumda olacağını belirtti: “Bütün dekorasyonlarla ilk büyük düğün için hazırlandık. Avrupa Komisyonu, bize entegrasyon sürecine hazır olduğumuzu söyledi. İlk düğünde, gelin gelmedi. İkinci düğünde de gelin gelmedi. Üçüncü bir düğün hazırlığında değiliz.”

Rama, “Bizler, AB ülkelerindeki milliyetçiliklerin rehineleriyiz. Batı Balkan ülkelerinin entegrasyonun yolu, milliyetçi akımlara giderek daha fazla bağımlı hâle geliyor. AB ülkelerindeki milliyetçilikler derken daha güçlü üye ülkelerdeki henüz milliyetçi olmayan liderleri rehin tutan  milliyetçilikten bahsediyorum.” dedi.

Bulgaristan’dan Engelleme

Rama, Balkan ülkelerinin bir şeyin taklidini yaptıklarında aslından daha ileride bir netice elde ettiklerini söyleyerek Bulgaristan’ın tutumuna değindi.  Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile Birinci Hükûmetlerarası Konferans, Bulgaristan tarafından müzakerelerin engellenmesi nedeniyle bu yıl gerçekleştirilemedi.  Sofya yönetimi, Bulgar köklerine sahip olduğu konusunda ısrar ettiği tarihi, dili ve kimliğiyle ilgili anlaşmazlıkları gerekçe göstererek geçen yıl Kuzey Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerinin başlamasını engelledi.

Rama bu engellemeyi, Bulgaristan’ın diğer AB üye ülkelerinden öğrendiklerini bir neticesi olarak yorumladı. Başbakan’a göre, Bulgaristan yerel siyaseti başkalarını engellemek için kullanabileceğini öğrenmiş.  Bu yılın haziran ayında, AB  ülkelerinin dışişleri bakanları da Arnavutluk ve Kuzey Makedonya için Birinci Hükûmetlerarası Konferans için bir tarih belirleyemediler. Bulgaristan, Kuzey Makedonya ile olan açık meselelerinde herhangi bir taviz vermeyi kabul etmedi.

AB Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde konuşan Portekiz Dışişleri Bakanı Ana Paula Zacarias, “Bütün çabalara rağmen, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya‘nın müzakere çerçevesi üzerinde anlaşmaya varması ve bu iki ülke ile ilk hükûmetlerarası nitelikte konferansların yapılması mümkün olmadı” dedi.

Avrupa Komisyonundan Tavsiye

Avrupa Komisyonu, geçen ekim ayında Arnavutluk ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye ederek, Avrupa Konseyi tarafından Arnavutluk için belirlenen koşulların çoğunun karşılandığını belirtmişti. Bu yıl ise, geçmişte Arnavutluk ile müzakerelerin açılmasına karşı çıkan Hollanda gibi diğer ülkeler müzakereleri başlatmak için oy kullandı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler