'Sel Felaketi'

Batı Avrupa Sele Teslim: Ölüm Sayıları Artıyor

Batı Avrupa'da birkaç gündür süren yağışların neden olduğu sellerde ve su baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

Fotoğraf: AA

Batı Avrupa ülkelerinde yoğun yağışlar sellere neden oldu. Şiddetli yağışlar onlarca kişinin ölümüne ve bazılarının kaybına neden olurken, Belçika, Hollanda, Almanya, Fransa ve Lüksemburg’un bazı bölgelerinde yüzlerce ev tahliye edildi.

Almanya

Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 103’e yükseldi.

Alman Haber Ajansının (DPA) Koblenz polis sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Rheinland-Pfalz eyaletindeki sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 50’ye çıktı. Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, eyalette sel felaketi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 43’e çıktı. Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakanı Malu Dreyer de eyaletteki sellerde hayatını kaybedenlerin resmi sayısının 60’a yükseldiğini söyledi.

Dreyer, durumun hala ciddiyetini koruduğunu belirterek, “Acı da bitmiyor.” ifadesini kullandı.
Sular çekildikçe felakette boğulan insanların bulunduğunu anlatan Dreyer, durumun korkunç olduğunu dile getirdi. Kaç kişinin kayıp olduğuna ilişkin çok farklı sayıların bulunduğunu vurgulayan Dreyer, sayıları doğrulayamadıklarını çünkü çok sayıda kişiye telefonla ulaşılamadığını kaydetti.

1300 Kişi Kayıp Durumda

Öte yandan Rheinlan-Pfalz eyaletinin Ahrweiler bölge yönetimi 1300 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Bölgede telefonların çalışmadığı ve çok sayıda kişiye ulaşılamadığı aktarıldı. İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınlarından dolayı evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin de risk altında bulunduğu belirtildi.

Köln bölge yönetiminden yapılan açıklamada da Erfstadt kentinin Blessem ilçesinde bazı evlerin çöktüğü, çok sayıda kişinin arandığı belirtildi. Evlerden acil çağrılar geldiği ancak çoğu zaman kurtarmanın mümkün olmadığı kaydedildi. Leverkusen’de A1 otoyolunun da su baskını sebebiyle kapatıldığı bilgisi paylaşıldı. İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınları nedeniyle evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin de risk altında bulunduğu belirtildi.

Almanya’da Acil Durum Alarmı

Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in sel felaketi nedeniyle “askeri acil durum” alarmı uygulamasına geçilmesine karar verdiği bildirildi. Sel bölgesinde yardım için yaklaşık 850 askerin bulunduğu, bu sayının artırılacağı kaydedildi. İki eyaletin birçok bölgesinde sel ve su baskınları sebebiyle evlerin çöktüğü, cadde ve sokakların sular altında kaldığı, birçok evin risk altında bulunduğu belirtildi.
Selin etkili olduğu bölgelerde, arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

Belçika

Belçika‘daki sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye çıktığı, 5 kişinin kaybolduğu bildirildi. Özellikle ülkenin doğusunu etkileyen yoğun yağışlar, Liege, Verviers, Spa, Namur, Limburg gibi bölgeleri vurdu. Yerel yetkililer, bu kentlerde ve civarındaki köylerde 12 kişinin sellerde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bölgede en az 5 kişinin kaybolduğu, arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Seller nedeniyle bölgede onlarca ev çöktü, binlerce ev ve iş yerini su bastı. Çok sayıda binek araç sel sularına kapılarak sürüklendi.

Selden en fazla etkilenen şehirlerden Liege’in bazı mahallelerinde halka evlerini terk etmeleri çağrısı yapıldı. Kentten geçen Meuse Nehri’nin taşabileceği endişesiyle başta kent merkezi olmak üzere bazı semtlerde yaşayanlardan yüksek bölgelere gitmeleri ya da binaların üst katlarına çıkmaları istendi. Ülkenin doğusunda birçok yol kapandı, kara ve demir yolu ulaşımında aksamalar meydana geldi.

Hollanda

Hollanda‘nın Güney Limburg Bölgesinde, dün gece başlayan yoğun yağış, bazı bölgelerde sele neden oldu. Hollanda Meteoroloji Enstitüsünden (KNMI) yapılan yazılı açıklamada, bazı bölgeler için “kırmızı” alarm uyarısının devam ettiği, akşam ve gece saatlerinde daha fazla yağış beklendiği belirtildi.

Hükûmetin bölgeye onlarca asker ve yardım birlikleri sevk ettiği aktarılırken, yetkililer Hoensbroek bölgesi sakinlerine sel riskine karşı evlerinde güvenli bir yer bulmaları, elektriği ve gazı kapatmaları tavsiyesinde bulundu. Valkenburg Belediyesi, 375 eve elektrik ulaşmadığını, otellerin tahliye edilen insanlarla dolduğunu kaydetti. Maastricht’in ortasından geçen Maas Nehri’nin bu gece yağmur nedeniyle en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.

Lüksemburg ve Fransa

Lüksemburg’ta da 15 yaşında bir kızın kaybolduğu, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi. Fransa’nın kuzeydoğusundaki 11 vilayette de aşırı yağış ve sellere karşı “turuncu” alarm verildi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler