'Afganistan'

Almanya’da Gündem Afganistan’dan Tahliye Edilecekler

Almanya, vatandaşlarının Afganistan'dan tahliyesi için Özbekistan ile iş birliği yapacak. Ülkedeki çok sayıda protestocu ise, hayatları tehlikede olan Afganların tahliyesini istiyor.

Fotoğraf: Erbil Başay - AA.

Almanya’da düzenlenen protestolarda binlerce kişi, Afganistan’da hayatları tehlikede olanların hızla tahliye edilmesini talep etti. Seebrücke İnisiyatifi tarafından başkent Berlin’de Federal Meclis binası önünde düzenlenen gösteriye 2 binden fazla kişi katıldı.

Göstericiler “Afganistan güvenli değil”, “Hava köprüsü şimdi”, “Yerimiz var”, “Afganları öldürmeyi durdurun” ve “Afganlara yardım edin” yazılı pankartlar ve döviziler taşıdı. “Sığınmacılar hoş geldi”, “Hava köprüsünü başlatın daha fazla beklemeyin” ve “Sınırları kaldırın, sınır dışı edilmeleri durdurun” sloganlarının atıldığı gösteriye çok sayıda Afgan da katıldı.

Gösteride yapılan konuşmalarda Afganistan’da hayatları tehlikede olanların ülkelerinde bürokrasi uygulanmadan güvenli şekilde tahliye edilmesi ve Almanya‘da bulunan Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmemesi talep edildi. Gösterilerin Bochum, Köln, Leipzig gibi çok sayıda kentte de düzenlendiği bildirildi.

Özbekistan ile İş Birliği

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Alman vatandaşlarının Afganistan’dan tahliyesinde iş birliği yapma konusunda anlaştı. Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Özbek-Alman ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konularıyla bölgesel iş birliğinin önemli yönleri ele alındı. Afganistan’daki durumla ilgili fikir alışverişinde bulunan iki cumhurbaşkanı, bu ülkedeki askeri-siyasi gerilimlerin tırmanmasının bölgesel ve uluslararası güvenlik üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabileceğini ifade etti.

İki lider, Afgan sorununun barışçıl çözümüne yönelik ortak çabaları yakından koordine etme ve bölgedeki durumla ilgili düzenli siyasi istişareler yapma konusunda anlaştı. Mirziyoyev ve Steinmeier, Alman vatandaşlarının Afganistan’dan tahliyesinde iş birliği yapma konusunda da mutabık kaldı. Almanya‘nın devam ettiği tahliye operasyonunda Kabil’den hareket eden “A400” kargo uçağı, 17 Ağustos’ta Taşkent Uluslararası Havalimanı’na indi.

Taliban ile Müzakere Seçeneği

Almanya‘nın Afganistan’da çalışan yerel personeli tahliye etmek için Taliban ile müzakere yürüteceği bildirildi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Yerel personeli, güvenli şekilde tahliye edebilmek amacıyla Büyükelçi Markus Potzel, Taliban ile görüşecek. Büyükelçimiz daha önce Taliban ile Afgan yönetimi arasında barış görüşmelerine katılmıştı. Bu akşam Doha’da olacak.” ifadesini kullandı.

Maas, Taliban’ın havalimanına sadece yabancı vatandaşların geçişine izin verdiğini vurguladı. Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer da iki “A400” kargo uçağıyla Kabil’den Taşkent’e 3’er uçuş planladıkları bilgisini paylaştı. Karrenbauer, 15 farklı milletten 180 kişiyi de tahliye etmeye çalıştıklarına dikkati çekerek, Kabil’deki güvenlik durumuna göre ABD’den uçakların inişi ve kalkışı için izin beklediklerini kaydetti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler