'Afganistan'

Almanya’da Afgan Sığınmacılara İltica Hakkı Verilmesi İsteniyor

Almanya'da Sudanlı aktivist Napuli Langa, Afgan sığınmacılara iltica hakkı verilmesi için eylem düzenliyor. Öte yandan, Almanya'nın tahliye operasyonun üssü konumundaki Özbekistan, Afgan mültecileri kabul etmeyeceğini duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Almanya‘nın mülteci politikasını protesto etmek için 2014’te Kreuzberg’te yine aynı yerde Oranienplatz’ta bir ağaca çıkarak eylem yapan Langa, bu kez Afgan sığınmacılara destek vermek için ağaca tırmandı.

Ağaca Afgan bir sığınmacıyla çıkan Langa, Afganistanlı sığınmacılara iltica hakkı verilmesini istediğini belirterek eyalet hükümetinden bu konuda devlet kabul programı talep etti. Langa, üzerinde “herkesin kalma hakkı” yazılı pankart açarak tüm sığınmacılar için dayanışma çağrısında bulundu.

Almanya, Özbekistan ve Afgan Sığınmacılar

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Afgan sorununun barışçıl çözümüne yönelik ortak çabaları yakından koordine etme ve bölgedeki durumla ilgili düzenli siyasi istişareler yapma konusunda anlaşmıştı. İki lider, Alman vatandaşlarının Afganistan’dan tahliyesinde iş birliği yapma konusunda da mutabık kalmıştı. Almanya‘nın devam ettiği tahliye operasyonunda Kabil’den hareket eden kargo uçakları, 17 Ağustos itibarıyla  Taşkent Uluslararası Havalimanı’na inmeye başlamıştı. 

Özbekistan’ın, Afgan mültecileri topraklarına almayı ve Özbek-Afgan sınır kapılarını açmayı planlamadığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan’ın Taliban’dan kaçan mültecilere sınırlarını açmaya hazır olduğuna ilişkin haberlere ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, güvenlik açısından Özbek-Afgan sınırının kapalı olduğu, karadan sınır geçişlerinin yapılmadığı ve yakın dönemde sınır kapısının açılmasının öngörülmediği belirtildi.

Sınırı yasa dışı yolla ihlal etmeye yönelik her türlü girişimlerin sebepleri ne olursa olsun bertaraf edileceği vurgulanan açıklamada, “Özbek tarafı, son 12 gün içinde vatandaşların Afganistan’dan tahliyesine yönelik insani operasyonları yürüten birçok ülkeye yardım etti ve onların Özbekistan’a giriş çıkışları sadece hava yoluyla gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan Cumhuriyeti’nin, topraklarında Afgan mültecileri kabul etmeyeceğini, onlara transit geçişlerinde yardım sağladığını ve ülkede kesinlikle sınırlı bir süre kaldığını bildiriyor.” ifadesine yer verildi.

Açıklama, Heiko Maas’ın Ziyaretinin Ardından Geldi

Açıklamada, Özbekistan tarafının Afganistan ile geleneksel dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek ve komşu ülkenin iç işlerine karışmamak ilkelerine katiyen sadık kaldığını yinelediği vurgulandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas‘ın Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile 30 Ağustos’ta Taşkent’te gerçekleştirdiği görüşmenin ardından bazı basın organlarında Özbekistan’ın Taliban’dan kaçan mültecilere sınırlarını açmaya hazır olduğuna ilişkin haberler çıkmıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler